Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Allhelgona

Under allhelgonahelgen hedrar vi våra nära och kära, tänder ljus på kyrkogården, stannar upp och tar en minut för att minnas dem som inte längre finns bland oss.

Alla helgon och alla själars dag

Allhelgonahelgen präglas av två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag. Historiskt har vi skilt på att minnas helgonens liv och att minnas våra närståendes liv, men rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, genom Jesus som har räddat oss.

Rent praktiskt präglas hela helgen av att ljusen lyser på våra kyrkogårdar, de lyser upp mörkret och påminner oss om Guds ljus, som räddar oss från döden, som visar oss på förlåtelsens väg och som ger oss ett himmelskt hopp.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2021 infaller alla helgons dag lördag 6 november. Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen den 7 november, då vi minns och hedrar våra avlidna närstående.