Slagverk

Grunderna i Cajón

Trummor tillför en av de viktigaste ingredienserna till musik – rytm. I denna rytm ingår också en puls och ett groove som är en del av soundet hos musiken. Trumspel kan vara aggressivt och intensivt som i olika rockstilar till exempel. Det kan också vara subtilt och expressivt som i jazzmusik och bossanova. Detta är förstås inget som utgör tydliga gränsdragningar: rockmusik kan ha expressiva trummor och jazz kan definitivt vara intensivt.

På denna sida kan du läsa mer om instrumentet Cajón [kahon].

Cajón är spanska och betyder låda. En spelar med händerna på sidan och det vanligaste är att en sitter på trumman när en spelar.

Historia

Slavar från väst- och centralafrika anses vara cajónens upphovsmän. På Kuba associeras instrumentet med rumban, medan det i Peru främst används inom olika afro-peruanska musikgenrer.

Instrumentet uppfanns antagligen på Perus teplantager vid kustområden under början av 1800-talet. De första cajónerna var av mycket dålig kvalitet. Telådorna krackelerade lätt och det var just dessa sprickor som skapade det unika ljudet som är kännetecknet för cajóner. I moderna cajóner så återskapas detta ljud med hjälp av vajrar vilket ger både en hållbar trumma och en unik ljudupplevelse. Vid 1800-talets slut utvecklade man instrumentet och började experimentera med att förändra dess ljud genom att böja brädorna det var byggt av.

Två teorier om instrumentets uppkomst har framförts. Den ena går ut på att cajónen är en utveckling av andra lådliknande instrument från väst- och centralafrika och att man byggde dem av packlårar och annat som fanns tillgängligt. I hamnstäder till exempel på Kuba har fiskelådor använts.

Den andra teorin är att man använde lådor helt enkelt för att komma undan förbudet mot musik som rådde i slavområdena, cajónen kunde enkelt förvandlas till en pall eller något annat. Med största sannolikhet är anledningen till cajónens uppkomst en kombination av båda faktorerna.

I Peru använder man fortfarande den typ av cajon som inte innehåller vajrar och den liknar klassiska afrikanska trummor så därför är högst troligt att idén till cajónen kom just från Afrika. Trots att cajónen har flera hundra år på nacken så var det först i och med flamencomusikens blomstrande under 1970-talet som den blev riktigt populär och mera känd över världen.

Källa: Wikipedia och Cajon.se

Cajón erbjuds både som individuell undervisning och gruppundervisning om ni är flera vänner som spela tillsammans som på filmerna nedan.

För anmälan till undervisning i cajón - klicka här

Anmälan