Dopdräkt och dopklänningar att låna

I Kulla pastorat har vi dopklänningar som man kan låna inför sitt barns dop. Här kan du se de olika klänningarna.

Dopklänningar

Dopklänningen är ingen vanlig klänning. Det är en symbol för att växa i sin tro. Har du ingen egen dopklänning i släkten kan du låna en av oss.

När vi döps som bebisar kan vi inte själva säga ja till dopets gåvor, vi får ta emot dem som ett bevis på Guds kärlek, men vi kan växa i vårt dop. Det är därför dopklänningen nästan alltid är för lång för barnet. Om barnet senare väljer att konfirmera sig bär han eller hon en vit dräkt som passar, nu har barnet vuxit i sin dopklänning och själv valt att säga ja till dopets gåvor. 

Dopklänningen är också nästan alltid vit. Den vita färgen talar om renhet, glädje och fest. Det är samma vita dräkt som konfirmandkåpan, prästens vita kläder, brudklänningen och faktiskt också svepningen i kistan. Guds nåd, kärlek och glädje följer oss hela vårt liv - ända in i himlen.

Om man ska ha dop men inte äger någon egen dopklänning i släkten går det bra att låna en av din församling. Du kan boka dopklänning samtidigt som du bokar dopet. Här kan du se bilder och läsa om dem som finns till låns i Kulla pastorat.