En stund för tankar, minnen och avsked

Att förlora någon nära och kär är aldrig lätt.  En begravningsgudstjänst är ett sätt att säga farväl tillsammans med släkt och vänner, att minnas personen som gått bort, att överlämna en människa till Gud och säga tack.

Begravningsprocessen

En begravning är allt som sker för att ta hand om den avlidne samt de riter som förknippas med detta.

Begravningen kan delas upp i tre huvudområden:

• Praktiska åtgärder
  • Begravningscermoni
  • Gravsättning

Planering och förberedelser är dödsboets ansvar och detta kan en begravningsentreprenör hjälpa till med.

Begravningscermoni som leds av präst i kyrka eller kapell är betald via kyrkoavgiften och innebär därför inga extra kostnader om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.

Enligt begravningslagen ska den avlidne gravsättas med kistbegravning eller kremeras inom en månad.  Ursättning ska ske inom ett år.