Ung i den världsvida kyrkan

Utbyte Brasilien

Brasiliens lutherska kyrka - Igreja Evangélica de Confissão Luterana no Brasil - IECLB, finns med i utbytesprogrammet.

IECLB är Brasiliens största lutherska kyrka med över 700 000 medlemmar.

Brasilien är ett verkligt multikulturellt land där kyrkan lever i det europeiskt präglade syd, i de nordöstra delarnas afro-brasilianska kultur och bland Amazonas ursprungsfolk.

Störst är IECLB i Brasiliens södra delar, men den finns i hela det vidsträckta landet och söker olika sätt att vara kyrka på i olika sammanhang.

Svenska kyrkan har i många år arbetat med och inspirerats av Brasiliens befrielseteologi, och har också en utlandsförsamling i São Paulo.

Ung i den världsvida kyrkan har sedan 2008 samverkat med IECLB. Som utbytesdeltagare får du se några delar av detta stora land, och dela livet både i storstäder och i små landsbygdsbyar.

Kyrkan i Brasilien

År 2008 blev den Lutherska kyrkan i Brasilien, IECLB –Igreja Evangélica de Confissão Luterana no Brasil, en av kyrkorna i utbytesprogrammet.

Läs mer om IECLB på kyrkans webbplats.

Julia tillbringande tre månader hos den lutherska kyrkan i Brasilien.

Text: Julia Myrne Blåder

Mitt namn är Julia och jag åkte till Brasilien i höstas med Ung i den världsvida kyrkan. Jag gick sista terminen på gymnasiet och hade egentligen tänkt studera utomlands direkt efter studenten, men efter en uppmaning från min präst bestämde jag mig för att testa lyckan och söka till programmet. Ung i den världsvida kyrkan lockade som en möjlighet att få erfarenhet av internationella frågor och fördjupad kunskap om vad det innebär att vara en del av en världsvid kristen gemenskap. Som deltagare får man en inblick i Svenska Kyrkans Internationella Arbete och det läggs stor vikt vid ömsesidigt lärande mellan kyrkorna som deltar i programmet. Min ansökan hamnade i sista stund på Göteborgs stiftskansli - något jag idag är väldigt tacksam för!

Efter förberedelsekurser i Sverige begav vi oss av. Vi var fyra i min resegrupp som skulle tillbringa tre månader hos den lutherska kyrkan i Brasilien. Under tiden i landet innebar programmets syfte att dela "tro, liv och vardag" att slängas rakt in i den brasilianska kulturen. Den första perioden av utbytet bodde jag och en resekamrat i staden Niterói precis intill metropolen Rio de Janeiro. Som inneboende hos pastorn Francisco Santos, en man med ett otroligt samhällsengagemang, fick vi se mycket. I Brasilien finns några av världens våldsammaste städer och delstaten Rio de Janeiro har ett utbrett problem med våld och kriminalitet. Med inspiration från pacifistisk teologi hade pastor Francisco därför startat upp hiphop-projektet “Utbilda för fred”. I en studio i en liten kuststad utanför Rio spelades rapskivor med budskap om Jesus, fred och Martin Luther in. Genom hiphop, streetdance och graffiti samarbetade Francisco med unga människor för att nå ut och sprida budskapet om icke-våld och erbjuda ett alternativ till droghandel och kriminalitet. Förutom att delta i projektet fick jag och min resekamrat bland annat även besöka skolor, en orkester i ett slumområde, och en samtalsgrupp för unga killar där ämnen som sexuellt våld och rasism diskuterades.

Efter halva tiden lämnade jag storstaden och flyttade ut till en värdfamilj på södra Brasiliens landsbygd. I en liten bruksort väntade en betydligt mer stillsam tillvaro och med stor värme blev jag välkomnad min nya värdfamilj och församling. Jag deltog i allt vad vardagsliv innefattar, som att hjälpa till vid veckohandlingen, baka bröd med min värdfarmor och följa med på släktsemester. Jag deltog även i kyrkans verksamhet som kvinnogrupper och öppna förskolor och höll föreläsningar på skolor. Genom att komma så nära inpå livet får man en fantastisk chans till möten! Mina dagar under utbytestiden kunde tillbringas i en buss full av sjuksköterskor på en skumpig brasiliansk landsväg, med en jordbrukare som odlade sockerrör på ockuperad mark, eller med ett gäng tonårskillar från Rio de Janeiros slumområden.

Ung i den världsvida kyrkan uppmuntrar till ödmjukhet inför likheter människor emellan men även till en djupare insikt om hur olika förutsättningar ser ut för människor globalt. Utbytesprogrammet vidgar synen på ens eget sammanhang, på sin kyrka och på vad en världsvid kristen gemenskap innebär. För mig som för många andra deltagare har det inneburit en möjlighet att växa i sitt internationella engagemang och i sin tro.

Om du har en nyfikenhet på vad det innebär att vara kristen på en annan plats av världen och ett intresse för internationella frågor - ta chansen att söka till Ung i den världsvida kyrkan!

BLOGGINLÄGG FRÅN UTBYTESDELTAGARE I BRASILIEN