katastrofinsatser

Stöd Syriens flyktingar

Att leva med konstant rädsla och i sönderslagna samhällen hämmar syriska barns utveckling. Nu satsar vi på säkerhetsutbildningar, barnvänliga "fritids" och på att återuppbygga skolor. Var med och ge hopp du också!

Syriens flyktingar - K210

Konflikten i Syrien som bröt ut i början av 2011 har inneburit år av lidanden och ofattbara förluster. Över sex miljoner människor är på flykt inom Syriens gränser. Sju miljoner har flytt landet  varav 5 miljoner befinner sig i omkringliggande länder. Uppskattningsvis har närmre 500 000 civila fått sätta livet till.

Svenska kyrkan stöder insatser både inne i Syrien och i omkringliggande länder. Behoven är enorma och omvärlden måste komma till de drabbades undsättning. Ge en gåva idag!

Stöd inne i Syrien

Många av barnen som vuxit upp under kriget mår inte bra. De är rädda för höga ljud, för mörker och för att vara ifrån sina föräldrar. En del är aggressiva andra tillbakadragna. I nordöstra Syrien, som fram till oktober 2017 kontrollerades av IS, är det mesta förstört. Kvar finns minor och odetonerade granater och bomber som utsätter alla för fara. Att leva med konstant rädsla hämmar barn och ungas utveckling.

Just nu arbetar vi med:

• säkerthetsutbildningar. Barn och unga lär sig hur de ska agera för att skydda sig själva och att notera och rapportera misstänkta föremål.
  • säkra "fritidsgårdar". I områden med många föräldralösa barn öppnar vi barnvänliga, trygga platser där barnen med hjälp av lek, sport och aktiviteter får bearbeta upplevelser och utveckla tillit, relationer och trygghet.
  • säkra skolor. I samråd med elever, föräldrar och lärare gör vi satsningar på att återuppbygga klassrum och skolbyggnader.

Stöd i jordanien

De lokala samhällena i grannländerna har satts under stor press på grund av det stora antalet flyktingar. I Irbid i norra Jordanien har konflikter blossat upp och vid upprepade tillfällen lett till våldsamheter.

Svenska kyrkan stöder psykosociala insatser med fokus på barns säkerhet och välmående. Det kan handla om traumabearbetning och att öka barn och ungas kunskap om deras rättigheter. Vi arbetar också med föräldrautbildningar och insatser för att öka barn och ungas tilltro till vuxna.

Det här går din gåva till:

• Matsäkerhet och näringslära.
  • Tak över huvudet och skydd (inkl ekonomiskt bidrag till hyra).
  • Säkerhetsutbildningar
  • Återuppbyggnad av skolor
  • Hälsovård (återuppbyggnad av förstörda sjukhus och stöd till lokala kliniker, mödrahälsovård).
  • Skapa försörjningsmöjligheter (yrkesutbildning och bidrag till inkomstgenererande aktiviteter).
  • Kontantutdelning så att människor kan köpa det de mest behöver.
  • Rent vatten och sanitära anläggningar för att förhindra hälsorisker och sjukdomsspridning.
  • Extra stöd till personer med funktionsnedsättning.
  • Psykosocialt stöd (ex gruppsamtal,rollspel, måleri, avslappningsövningar).
  • Jämställdhetsarbete och information om vart kvinnor kan vända sig om de utsätts för våld i hemmet eller riskerar att giftas bort.

Verksamhetsbloggen om flyktingarna i Syrien

Hopp i en hopplös situation

Människor på flykt tvingas lämna allt bakom sig. Många har upplevt krig, hot, tortyr och sexuella övergrepp. Detta leder ofta till stort psykiskt lidande och värst utsatta i krig och konflikter är nästan alltid kvinnor och barn. Därför är behoven av psykosocialt stöd mycket stort.

Svenska kyrkan har specialkompetens inom psykosocialt stöd och har under åren av krig i Syrien bidragit med experter på plats för att utbilda och ge stöd i detta. Stress och oro tillsammans med den hopplöshet och sysslolöshet man kan uppleva i ett flyktingläger kan lätt leda till konflikter och våld. Därför har Svenska kyrkan bland annat varit med och byggt upp fritidsgården Fredsoasen i flyktinglägret Zaatari, Jordanien.

Stöd för att hindra att unga flickor gifts bort

När människor lever under extrema förhållanden händer det att de tar till extrema metoder för att klara situationen. Ett fruktansvärt exempel är att desperata familjer säljer unga kvinnor för giftermål. Och hur obegripligt det än är så blir det mer och mer vanligt eftersom det plötsligt normaliseras från att ha varit tabu.

Svenska kyrkan arbetar för att motverka tvångsäktenskap genom att föra samtal om jämställdhet och kvinnors rättigheter, och genom att sprida information om vart kvinnor kan vända sig om de utsätts för våld i hemmet eller riskerar att giftas bort.

Se dig om i flyktinlägret

Vandra runt i flyktinglägret Za'atari och besök olika platser i ett tredimensionellt verktyg skapat av Martin Edström. Klicka på bilden nedan och vandra runt med pilarna.

Vandra runt i flyktinglägret Za'atari och besök olika platser i det här tredimensionella verktyget skapat av Martin Edström

Ge till Syriens flyktingar - K210

Ge direkt via sms
Sms:a SYRIEN till 72905 så ger du 100kr.

Swisha valfritt belopp till 9001223
Ange K210 i meddelandefältet