Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Tro och lärande

Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan. Det betyder att vi har utbyte av och ansvar för varandra. Vi ser religionen som en viktig förändringskraft, som kan ha stor positiv betydelse i människors liv. Vi arbetar för tolerans och dialog mellan olika religiösa grupper, så att vi kan lära av varandra och leva tillsammans i fred.

Mot våld och för dialog

Svenska kyrkans grundhållning är att det är omöjligt att vara kristen utan att slå vakt om allas lika värde – oavsett religion. Vi tar avstånd från allt våld som sker i religioners namn.

Därför är vårt mål att bygga starka relationer mellan olika religioner, och verka för demokratiska, sekulära stater, med grundlagsskydd för mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

Utbytet har vidgat min syn, ibland gjort mig upprörd och arg och gett mig inspiration till att förändra.

Lydia Sjöberg, som deltagit i Svenska kyrkans utbytesprogram för unga

Hur arbetar Svenska kyrkan med tro och lärande?

det här gör vi:

Vi ser religionen som en viktig förändringskraft som kan ha stor positiv betydelse i människors liv.

• Vi stöder kyrkor som kämpar för sin överlevnad, och kristna i regioner där religionsfriheten ifrågasätts.

• Vi stöder präster som kämpar för en kyrka som står på de utsattas sida, och bidrar till utbildning för kyrkans medarbetare.

• Vi driver ett utbytesprogram för unga vuxna mellan Svenska kyrkan och kyrkor i fem andra länder.

Verksamhetsbloggen på temat religion och utveckling

Opinionsbloggen på temat religion och utveckling