Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rätten till Hälsa

Mobila kliniker och livsviktig vård räddar liv i Palestina

Augusta Victoria sjukhuset i Jerusalem är Palestinas viktigaste sjukhus. Efter våldsamheterna i Gaza skickar sjukhuset nu ett medicinskt team för att bidra med vårdinsatser och medicinska förnödenheter. Ditt bidrag räddar liv!

Livsviktig vård för palestinier – P30

På Västbanken och i Gaza är det mycket svårt för palestinier, som lever isolerat under ockupation, att få vård. Det saknas sjukhus och människors rörelsefrihet är mycket begränsad.

Svenska kyrkans internationella arbete stödjer Augusta Victoria­-sjukhuset i Jerusalem, som ger palestinier tillgång till den vård som alla har rätt till. Sjukhuset har bland annat en avdelning för cancersjuka barn, och särskilda mammografibussar, så att vårdpersonal kan besöka de kvinnor som inte kan ta sig till sjukhuset själva.

Efter den senaste tidens utveckling i Gaza skickas nu ett team specialistläkare och sjuksköterskor från Augusta Victoria sjukhuset till Shifasjukhuset i Gaza. Teamet har med sig medicin och annan sjukvårdsutrustning som börjar ta slut i området. 

Det här går din gåva till:

  • Akut vård till skadade palestinier i Gaza
  • Cancervård för palestinier på Västbanken och i Gaza, och en särskild vårdavdelning för cancersjuka barn.
  • Mobila enheter för mammografi som söker upp kvinnorna i deras hembyar, för undersökningar och för att sprida kunskap om bröstcancer, som är den näst vanligaste dödsorsaken bland palestinska kvinnor.
  • Psykosocial mottagning med socialarbetare som ger rådgivning åt patienter och deras familjer. 
  • Dialysavdelning, även för barn, en avdelning för behandling av diabetes och en för vård av äldre.

Se filmerna om verksamheten på Augusta Victoria-sjukhuset! Första filmen handlar om vad sjukhuset betyder för patienterna från Gaza (3 min, 10 sek). Länkar till fler filmer hittar du nedanför.

Sexåriga Asmah en av patienterna

Sjukhuset har en avdelning för cancersjuka barn, och dit kom sexåriga Asmah från ett flyktingläger i Gaza för att få behandling. Sjukhuset ordnade ett medicinskt resetillstånd för Asmah, men de israeliska myndigheterna gav inget resetillstånd till hennes föräldrar. Däremot fick hennes morföräldrar följa med.  

Asmah och hennes morföräldrar var rädda att de inte skulle kunna ta sig tillbaka till sjukhuset om de reste hem innan behandlingen var slut, eftersom det alltid finns en risk att palestinier blir stoppade vid vägspärren från Gaza. Ett avbrott i strålningsterapin hade kunnat få katastrofala följder för Asmah. Därför ordnade sjukhuset bostad åt Amah och morföräldrarna under den nio veckor långa behandlingen.

Asmah är nu tillbaka hos sina föräldrar och syskon, lycklig över att ha överlevt cancern och kunna gå i skolan med sina kamrater igen.