Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Libones mamma kämpar för att fler barn ska få växa upp

I Khayelitsha, ett av Kapstadens fattigaste områden, kämpar mentormamman Qaqamba varje dag tillsammans med mammor för att fler barn ska få fylla fem.

Det är lunch och läraren Nosisana Mgwelo bjuder barn efter barn till de dukade borden genom att sjunga deras namn. I tallrikarna väntar ris, böngryta och spenat.

Libone, 3,5 år, sätter sig nära sin bästa vän Latita.

– Barnen får frukost, lunch och två mellanmål. För många är det den enda maten idag, säger Nosisana Mgwelo.

Tillsammans med två assistenter ansvarar hon för cirka 50 barn. Skolan ligger i Khayelitsha, ett av Kapstadens mest utsatta områden, och är en del av det projekt Svenska kyrkan stödjer för att stärka barns och kvinnors rättigheter.

Libone och mamma Qaqamba Gubanca bor som tusentals andra i ett litet skjulliknande hus utan rinnande vatten och toalett. Ändå har de det förhållandevis bra, Qaqamba har en inkomst.

Libone äter lunch på förskolan. Bild: Simon Stanford/Ikon

Mentormammor räddar liv

Qaqamba flyttade som många andra unga till Kapstaden för att komma ifrån fattigdom. Hon flyttade runt, blev skuldsatt och hade svårt att klara sig. När hon blev gravid hade hon turen att få en mentormamma.

– Det är tufft att vara ensamstående. Min mentormamma blev min vän, hennes berättelse om sitt liv gav mig styrka att förändra mitt.

Tack vare mentormammans råd ammade hon Libone första året. Förutom att Libone fick all näring hon behövde undvek Qaqamba att föra vidare sitt HIV-virus. Hon är stolt över att hon nu också blivit mentormamma och med hjälp av mödra- och barnavårdskunskap kan rädda barns liv.

– Att se ett barn underviktigt, men kunna förmedla kunskap om kosten och sedan se barnet repa sig. Det gör mig lycklig.

Utbildning ger förändring

Just nu oroar sig Qaqamba över tolv barn bland klienterna. Brist på arbete och dålig kunskap om rätten till socialbidrag gör att det inte finns pengar till mat. Själv är hon mest rädd för våldet.

Mentormamman Qaqamba Gubanca

– Många barn blir utsatta sexuellt. Våldtäkt är vanligt och jag är ständigt på min vakt.

Libones förskola har höga staket och taggtråd. Men våldet finns hemma.

– Vi försöker påverka föräldrarna att inte slå barnen och inte bråka inför dem, berättar Nosisana.

På skolgården är det fullt av lekande barn efter lunchen. Femåringarna kommer att börja i ny skola till hösten, men Libone har ett år kvar.

Qaqamba hoppas att dottern blir lärare – utbildning och arbete ger frihet att  lämna Khayelitsha.

Min dotter är smart och lite blyg. Jag önskar att hon får ett bättre liv, att hon blir det jag inte är. Att hon får en bra utbildning.
Text: Viktoria Ekberg