Kyrkostyrelsen och internationella rådet

Kyrkostyrelsen är Svenska kyrkans högsta beslutande organ när inte kyrkomötet är samlat. Kyrkostyrelsen utser det internationella rådet som samordnar och utvecklar Svenska kyrkans internationella arbete.

Kyrkostyrelsen beslutar om övergripande frågor

Kyrkostyrelsen utser ett nationellt råd för internationella frågor. Till rådet delegerar kyrkostyrelsen uppgiften att samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för Svenska kyrkans internationella arbete. Större frågor, till exempel policyfrågor, hanteras direkt av kyrkostyrelsen.

Gruppbild på kyrkostyrelsen 2018-2021 med ärkebiskop Antje Jackelén i mitten.
Kyrkostyrelsen 2018-2021 Bild: Magnus Aronson /Ikon

Kyrkostyrelsens internationella råd

Rådet består av 16 personer (åtta ordinarie och 8 ersättare) varav fyra företrädare väljs under den årliga Mötesplatsen för internationellt engagerade i Svenska kyrkan.

Ledamöterna har full beslutsrätt och är på det sättet ett unikt exempel på hur idealiteten tar plats i formella organ. Rådet fattar bland annat beslut om riktlinjer för det internationella arbetet. Det handlar om att säkerställa kvalitet. Bland annat finns riktlinjer för utfasning och riktlinjer för utvärdering, informationsdelning och klagomålshantering.

Fr vänster: Signe Wolf, Linda Larsson, Madelaine Erlandsson, Anders Åkerlund, Anki Erdmann, Åsa Ingårda, Kerstin Pihl, Lars Risberg, Celina Falk, Åke Bonnier, Mona Eriksson, Lisa Tegby, Agneta Brendt, Lars G Linder, Jan Olov Sundström och Erik Lysén Bild: Magnus Aronson /Ikon

RÅDETS MEDLEMMAR 2018 - 2019

Ordinarie ledamöter