Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkostyrelsen och det internationella rådet

Kyrkostyrelsen är Svenska kyrkans högsta beslutande organ när inte kyrkomötet är samlat. Kyrkostyrelsen utser det internationella rådet som i sin tur samordnar och utvecklar Svenska kyrkans internationella arbete.

Kyrkostyrelsen beslutar om övergripande frågor

Kyrkostyrelsen utser ett nationellt råd för internationella frågor. Till rådet delegerar kyrkostyrelsen uppgiften att samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för Svenska kyrkans internationella arbete. Större frågor, t ex policyfrågor, hanteras direkt av kyrkostyrelsen.

Det internationella rådet

Rådet består av nio personer varav fyra företrädare väljs under den årliga Mötesplatsen för internationellt engagerade i Svenska kyrkan.

Ledamöterna har full beslutsrätt och är på det sättet ett unikt exempel på hur idealiteten tar plats i formella organ. Rådet fattar bland annat beslut om riktlinjer för det internationella arbetet. Det handlar om att säkerställa kvalitet. Bland annat finns riktlinjer för utfasning och riktlinjer för utvärdering, informationsdelning och klagomålshantering.

Rådets medlemmar 2017

Ordinarie ledamöter