Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Katastrofinsatser

Stöd människor på flykt i Irak

I takt med att allt fler människor flyr striderna i Mosul i norra Irak växer nya flyktingläger fram. Svenska kyrkans lokala partners inom ACT-alliansen bistår med nödinsatser. Akuta behov är tält, madrasser, vatten, filtar och andra förnödenheter. Din gåva behövs!

Inbördeskriget i Irak har sedan januari 2014 tvingat över 3,4 miljoner människor på flykt. Den militära operation som inleddes i höstas för att frita Mosul från IS har drabbat civilbefolkningen hårt och flera nya läger har växt fram i norra Irak som en följd av de ökade flyktingströmmarna.

Svenska kyrkan stöder sedan tidigare lokala partners arbete för internflyktingar i Irak. Nu utvidgas insatserna och akut stöd har satts in för de som flyr Mosul. Behovet av omvärldens stöd är enormt.

- Redan innan offensiven inleddes har det under flera månader pågått stridigheter i och omkring Mosul. Vi ser hur människor börjat fly och förser dem med det mest akuta, bland annat hygienartiklar, säger Ilona Gajdikova, programchef för LVF i norra Irak.

Många av de som flyr från Mosul har sökt sig till lägret Dibaga. Familjer med småbarn bor nu i tält och eftersom vintern börjat närma sig kommer varma kläder vara ett stort behov.

En av de mest utsatta grupperna är unga kvinnor och flickor i åldern 15 till 35 år. Några av dem kan ha tvingats in i tidiga äktenskap under fångenskap i Mosul. Svenska kyrkan stödjer Lutherska Världsförbundets arbete med så kallade ”Women Friendly Spaces” för kvinnor, unga flickor och barn som flytt undan striderna i främst Mosul. På dessa säkra platser har de möjlighet att bearbeta svåra upplevelser som övergrepp och sexuellt våld.

– Jag träffade kvinnor som berättade hur de blivit utsatta för övergrepp och i vissa fall tortyr. Det är tydligt att otroligt många människor behöver få olika typer av stöd för att kunna bearbeta alla händelser, berättar Svenska kyrkans medarbetare Jessika Gustavsson, som i slutet av november besökte flera olika flyktingläger i norra Irak.

Enligt FN kan den humanitära situationen i värsta fall bli den svåraste och mest komplexa i världen under 2016. Behovet är enorma och din gåva behövs!

Svenska kyrkans stöd i Irak

Svenska kyrkan stöder humanitära insatser i Irak sedan 2014 då inbördeskriget bröt ut. Många människor har flytt den Islamiska staten (IS) och andra stridande gruppers framryckningar och lever under mycket svåra förhållanden.

Sedan Mosuloffensiven påbörjades har Svenska kyrkan gått in med drygt 6,5 miljoner kronor. Under 2016 bidrog Svenska kyrkan med 5,5 miljoner kronor till olika projekt för flyktingar i Irak.

I mitten av december beslutade Svenska kyrkan att bidra med 2,5 miljoner till vatten- och sanitetslösningar i ett av flera flyktingläger som vuxit fram som en följd av flyktingströmmen från Mosul, ett projekt som drivs av Norwegian Church Aid (NCA).

I den norra, kurdiska regionen av Irak finns mer än 1 miljon flyktingar varav majoriteten är från federala Irak och runt 250,000 från Syrien. Här arbetar Svenska kyrkans lokala partners med att ge stöd till några av dem som drabbats hårdast av konflikterna. Svenska kyrkans partners bistår också internflyktingar i Karbalaprovinsen i federala Irak.

Det här går din gåva till

• Matpaket innehållande exempelvis ris, linser, matolja, tomatpuré och te.
  • Rent vatten och sanitet.
  • Hygienpaket
  • Kläder, filtar, madrasser, kuddar,
  • Matlagningsredskap
  • Skolbyggnation
  • Reparation av bostäder och skydd
  • Försörjningsstöd

Svenska kyrkan arbetar även med att bistå våra lokala partners inom vår specialkompetens psykosocialt stöd. En prioriterad fråga är att ge stöd till överlevare av sexuellt våld.

Svenska kyrkans internationella arbete i Irak

Ge till människor på flykt i irak - K229

Ge direkt via sms
Sms:a IRAK till 72905 så ger du 100kr.

Swisha valfritt belopp till 9001223
Ange K229 i meddelandefältet