Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

En ko kan rädda liv – Fastekampanjen 2017

En ko ger mjölk, det leder till inkomster, bättre självkänsla och nya investeringar. Och det är bara en del av ko-effekten. Förändringen börjar med en mätt mage. Var med och rädda liv du också!

Jordens resurser skulle räcka till alla om vi delade rättvist. Men ändå kan 795 miljoner människor inte äta sig mätta. Under fastekampanjen 2017 lyfter Svenska kyrkans internationella arbete en av våra allra mest grundläggande mänskliga rättigheter: rätten till mat.

I år har vi besökt det framgångsrika ko- och kalvprojektet i Tanzania. Här i Tanzania lever två tredjedelar av befolkningen under fattigdomsgränsen. Häng med och se vad vad som händer här!

Koeffekten i sju steg

Kan en ko förändra liv? Genom ko- och kalvprojektet i Tanzania får familjer som lever i fattigdom en möjlighet att förändra. Se själv!

Sms:a ko till 72905 och ge 100 kr swisha valfritt belopp till 9001223

Ko-effekten på riktigt

En glad flicka håller upp ett mjölkglas.
För Cecilia Pascal Mabula och hennes familj i byn Lugella är ko-effekten på riktigt. Bild: Magnus Aronson/Ikon

Det börjar med en ko och resulterar i många olika bra ko-effekter.

Genom ko- och kalvprojektet får Cecilias familj och många, många andra en familj möjlighet att ändra riktning på livet. Av kon får de mjölk som de sen kan sälja, de får en inkomst. Nu har de ett nödkapital om något oförutsett händer.

Nu går Cecilia och hennes syskon i skolan, nu har de mat varje dag. Framför allt har familjens hälsa förbättrats. Mamman berättar att barnen kommer springandes med sin kopp med mjölk medan hon ännu mjölkar.

De har också fått kunskap om sina rättigheter, utbildning i koskötsel och hållbart jordbruk. En trygg inkomst leder till att de kan investera i grödor, vattenrening, biogas och annat som familjen kan tänkas behöva.

Och allt blir möjligt tack vare en ko. Följ med på besök till det framgångsrika ko- och kalvprojektet i Tanzania.

Doreen drabbas av klimatförändringarna

Fyraåriga Doreen Kimario i Tanzania står vid familjens ko.
Bild: Magnus Aronson/Ikon

När Henry John Kimario släpper ut en av sina kossor tar den små skutt och springer irrationellt åt olika håll. Hans barnbarn, fyraåriga Doreen, blir rädd och hoppar upp i en vuxens famn. Mormor Maria skrattar. "Doreen tycker att korna är läskiga." Hennes morfar John Henry säger bekymrat: "Hur ska barnen klara sig? Det är inte barnens fel att jorden blir varmare, men det är de som kommer att få leva med konsekvenserna."

Följ med på vernissage!

Vår fotograf Magnus Aronson har jobbat med oss under många år och är en mästare på att komma nära människor. Genom åren har han mött många olika levnadsöden. Bakom varje bild finns en berättelse och i år har journalisten Anna Wahlgren fått ner dem på pränt.

I årets Fastekampanj har församlingarna fått möjlighet att beställa hem dessa bilder inramade som fotokonst. För att visa upp på en vernissage, en auktion eller något helt annat som kan bidra till årets fastekampanj. Kontakta din församling om du är nyfiken på Fotokonsten!

Finns det mat till alla?

Ja, idag producerar vi människor tillräckligt med mat. Men vi behöver dela mer rättvist på jordens resurser. Världen behöver mer utbildning, ökad jämställdhet och bättre förutsättningar för jordbrukare med små jordplättar. Vi behöver sociala trygghetssystem. Framför allt måste människor kunna påverka sin situation.

Varför är det så svårt att ta sig ur fattigdom?

Fattigdom är maktlöshet. Du kan inte köpa storpack utan måste köpa små, dyra förpackningar. Du kan inte planera inköp eller spara. Du har inte ens det minsta startkapital till något. Du får inte banklån. Du behöver en hävstång för att kunna förändra. Svenska kyrkan vill vara den hävstången.

Maträtten - vår viktigaste rättighet

Vi lyfter en av våra grundläggande mänskliga rättigheter. Maträtten utgår från varje människas rätt till mat och rätt att kunna försörja sig. Ko- och kalvprojektet i Tanzania är ett exempel på hur vi jobbar för att alla ska kunna äta sig mätta. Tallriken symboliserar de skålar, kastruller, sädessäckar och matförråd som alltför ofta är tomma för miljoner människor runt om i vår värld.

Sociala förhållanden i Tanzania

Omkring två tredjedelar av Tanzanias befolkning lever under inkomstgränsen för de som räknas som fattiga. Men normalt sett svälter inte människor. De flesta bor på landsbygden och har möjlighet att odla, men de har svårare att få det att gå ihop än stadsborna. I storstäderna är människor mer trångbodda, miljöförstöringen är större och brottsligheten ökar.

Svenska kyrkans internationella arbete...

•  drivs av tron att alla människor har lika värde
  • arbetar för alla människors rätt till mat, försörjning, tryghet,utbildning, hälsa och tro
  • finns ofta på plats redan innan katastrofen inträffar – och stannar arbetar för rättvisa, fredliga och demokratiska samhällen
    ger människor som lever i utsatthet förutsättningar att själva förändra sina liv.
  • kontrolleras av svenska insamlingskontroll – vi hanterar gåvor på ett ansvarsfullt sätt
  • är medlem i ACT-alliansen, Action by Churches Together, som är ett globalt samarbete mellan kyrkor och kyrkorelaterade organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.