Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Katastrofinsatser

Stöd människors kamp mot torka och svält i Afrika

Den utdragna torkan i flera länder på den Afrikanska kontinenten innebär att miljontals människor just nu kämpar mot akut brist på mat och vatten. Behoven är enorma och Svenska kyrkan finns på plats genom lokala partners i Somalia, Etiopien och Zimbabwe. Din gåva behövs!

Torka och svält i Afrika - K251

Väderfenomenet El Niño som drog fram under 2015 och 2016 förde med sig svår torka och uteblivna regn. Boskap har dött, skördar har förstörts och bristen på vatten är akut. Den pågående svältkatastrofen är enligt FN den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget.

La Niña, som följer efter El Niño, innebär att torkan håller i sig. Läget förvärras ytterligare av att det pågår stridigheter och konflikt i flera av de drabbade länderna. Att säkra tillgången på mat och vatten är högsta prioritet.

Svenska kyrkan har även en insats för människor som lever på flykt i Östra Afrika.

Det här går din gåva till:

• Rent dricksvatten till människor och boskap.
  • Uppbyggnad av vattenförsörjningssystem.
  • Utdelning av hygienkit och informationskampanj för att hindra sjukdomsspridning.
  • Matförsörjning.
  • Försörjningsstöd - pengar så att familjer kan köpa mat.
  • Träning i förbättrad katastrofberedskap.
  • Psykosocialt stöd.
Deqa Ahmed, 20, låter sin kamel dricka i närheten av brunnen, cirka en halvtimmes promenad från hembyn i Somaliland. Torkan håller på att förvandla savannen till en ödemark. Bild: Ville Palonen/Finn Church Aid/ACT

Allvarligt läge för Somalias redan hårt prövade befolkning

Sedan mitten på 2015 har Somalia återkommande drabbats av torka, översvämningar och påföljande sjukdomsutbrott.  Situationen förvärras av att den utdragna konflikt som pågår i landet och som redan tvingat många att lämna allt och fly. Man räknar med att 6,2 miljoner människor, halva landets befolkning, är i behov av humanitärt stöd fram till sommaren 2017.

Svenska kyrkans lokala partners stödjer några av de värst drabbade människorna som lever i Puntland regionen – den yttersta spetsen på Afrikas horn. Det handlar bland annat om vattenleveranser och att hålla utbildningar kring hygien för att förhindra sjukdomsspridning.

Seyifedin Ahmed dricker det vatten som finns tillgängligt i östra Haraghe, Oromia, ett av de områden som drabbats hårt torkan. Bild: Håvard Bjelland /NCA/ACT Alliance

Vattenbristen är AKUT i Etiopien

Just nu räknar den etiopiska regeringen med att 5,6 miljoner etiopier är i behov av matförsörjning för att överleva torkan. Över 9 miljoner människor har en osäker tillgång till rent vatten. Även om läget förbättrats på några håll i landet är det fortsatt svårt och har förvärrats på andra håll.

Den akuta bristen på vatten drabbar både människor och djur. Det smutsiga vattnet gör att sjukdomar sprids och djuren dör av uttorkning. Svenska kyrkans lokala partner arbetar därför just nu med att bygga och reparera vattenssystem för både människor och djur, samt bevattningssystem för odlingar.

Uteblivna skördar och höga matpriser i zimbabwe

Även i Zimbabwe är människor hårt drabbade av torkan. Över 4 miljoner människor, drygt en tredjedel av befolkningen, hotas av svält under våren 2017. Detta är den värsta torkan som drabbat landet på över 35 år!

När regnet väl kommit har det varit så kraftigt att det orsakat översvämningar som förstört odlingarna. Resultatet är brist på mat i hela landet och stigande matpriser.

Svenska kyrkans lokala partner delar bland annat ut nya och tåligare grödor till bönder och pengar så att de mest utsatta familjerna kan köpa mat. Vi har också bidragit till workshops och träning i psykosocialt stöd, som hjälper människor att hantera denna svåra situation

Blogginlägg om torkan i Afrika

Ge till DRABBADE AV AFRIKAS TORKA - K251

Ge direkt via sms
Sms:a TORKA till 72 905 så ger du 100kr.

Swisha valfritt belopp till 9001223
ange K251 i meddelandefältet