Foto: Louise Hedberg /Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet, och det vill vi gärna fira med er.

Pilgrimsvandra eller sträck på benen

Upplev sommarkyrkan

Dopet - till för alla

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på ”rätt” sätt eller förstå allting. Tvärtom, dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Enkel ceremoni eller stor fest

Ni väljer själva hur dopet ska vara, en enkel ceremoni eller en stor fest. Dopet kan ske i församlingens söndagsgudstjänst eller i en särskild dopgudstjänst. Det är också möjligt att ha dopet på annan plats, i hemmet eller kanske utomhus? Oavsett vad ni väljer får ni vara delaktiga i planeringen och genomförandet av dopgudstjänsten genom att välja psalmer och musik.

Dopklänning 

I samband med dop i våra kyrkor finns 3 dopklänningar att låna, men det är inget måste att bära en dopklänning - det går lika bra med andra kläder. Fråga gärna när du ringer och bokar ditt dop för mer information.

fadder

För barnet är en fadder, vid sidan av föräldrarna, en viktig vuxen. En fadder kan vara ett stöd samt har omsorg om sitt fadderbarn. Att bli fadder till ett dopbarn är en viktig uppgift. Alla kan bli faddrar förutsatt att han/hon själv är döpt. Om du vill ha en fadder till ditt barn kan prästen berätta mer om detta.

Dopet är kostnadsfritt

Oavsett vilken församling man väljer att ha dopet i så är det kostnadsfritt inom Svenska kyrkan. Genom dopet blir du också medlem i Svenska kyrkan.

Boka tid för dop

Tryck här så tar vi kontakt med dig! Du är också varmt välkommen att själv ringa direkt till vår pastorsexpedition, 054-51 24 00, så hjälper vi dig hitta tid för dop i någon av våra kyrkor. Vill du ha dopkalas i vårt församlingshem så hjälper vi dig att boka detta.

Drop in-dop

Några gånger per år erbjuder vi drop in-dop. Vi ordnar då med allt från musik till fika, och ni kommer precis som ni är. Läs mer om drop in-dop här.

Mer information om dopet

Läs mer om hur en dopgudstjänst går till.

Läs mer om planering av dop.

Läs mer om fadderskapet.

Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Johannesevangeliet 8:12

Dopet - EN DEL AV NÅGOT STORT SOM ALLTID FINNS KVAR

När vi firar dop är det vårt sätt att välkomna det nya barnet och glädjas över livet. Då får vi be för allt det nya som ligger framför oss och för det vi bär inom oss, både förhoppningar, oro och glädje. När ett barn döps visar vi att vi människor är en del av någonting som är större än oss själva. I dopet bekräftas att vi har en plats i Guds stora gemenskap. Där behövs alla, liten som stor. Alla har en speciell uppgift att fylla.

Att bära fram sitt barn till dopet påminner oss om att barnet är buret också av Gud. Det kommer det alltid att vara. I böner och sånger ber vi för allt det vi önskar för barnen och Gud lovar att alltid finnas med. Guds löfte är den famn som bär oss.

Visste du detta om dopet?

Vattnet i dopfunten symboliserar livet. Ingen av oss klarar sig utan vatten. Inget vatten - inget liv. Därför döper vi i vatten. För att vi ska förstå att Gud är med oss genom hela livet och efteråt.

Dopklänningen är lång för att den är en symbol för den kristna tron som vi får växa i. Hammarö församling har klänningar att låna ut.

Dopljuset som barnet får av församlingen vid dopet berättar att vi aldrig går genom livet ensamma, hur livet än blir. Gud är alltid med. Tänd det på årsdagen av dopet. När det är slut hämtar du ett nytt i kyrkan.

Lillebrors dop i kyrkan

Filmen om dopet är en del av appen Kyrkan. Förutom att titta på film kan du tända ljus, lägga pussel, spela memory, spela kyrkorgel och hälla vatten i dopfunten.

Kontakt Dop

För frågor och bokning, kontakta församlingsexpeditionen 
054-51 24 00
hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Du är också varmt välkommen att ta kontakt med någon av församlingens präster:

Tomas Frylmark 054-51 24 20, 
tomas.frylmark@svenskakyrkan.se

Anders Ekelund Carlsson 054-51 24 21
anders.g.carlsson@svenskakyrkan.se

Regina Piscator 054-51 24 22, 
regina.piscator@svenskakyrkan.se 

Lotta Czaika Okkonen 054-51 24 23,
lotta.okkonen@svenskakyrkan.se