Foto: Erik Andersson

Vigsel

Planerar ni att gifta er? Då har ni en dag framför er som skapar minnen för livet. Här kan du läsa mera om vigselgudstjänsten, bokningar och lite annat som är bra att tänka på inför en vigsel.

Att gifta sig i kyrkan

Borgerlig eller kyrklig vigsel har samma värde inför lagen. Skillnaden är att vi i kyrkan ber om Guds välsignelse över äktenskapet och att den kyrkliga vigseln består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att tillsammans vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och att alltid finnas med och hjälpa er genom livet, i såväl glädje som sorg.

Hammarö brudkrona Foto: JockPetter Sönnfors

Medlemsskap och hindersprövning

För att vigseln ska kunna äga rum behöver två krav vara uppfyllda. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan och så måste man ha ansökt om hindersprövning och fått ansökan godkänd. Detta gör man hos Skatteverket. Att gifta sig i Svenska kyrkan är kostnadsfritt. 

Skoghalls brudkrona Foto: JockPetter Sönnfors

Vigselsamtal

I god tid innan vigseln har ni, tillsammans med en präst, ett vigselsamtal där ni går igenom vigselritualen och anpassar den efter er. Ta gärna med frågor, tankar, önskemål om psalmer och musik. 

Vi hjälper dig med bokning

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du går i tankarna om bröllop. Vi hjälper dig att boka kyrka, församlingshem och präst.

DROP-IN-VIGSEL

Någon gång per år anordnar vi drop in-vigslar. Det kan passa er som länge har velat gifta er men där det av olika anledningar inte har blivit av, eller er som vill ha en enkel men fin ceremoni. Kontakta oss för tid för nästa Drop in-vigsel. Läs mer om drop in-vigsel här.

mer information om vigsel i svenska kyrkan

Läs mer om vad det innebär att gifta sig i Svenska kyrkan.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre och störst av dem är kärleken.

1 Kor 13:13

fira kärleken mellan er

Det gäller all vänskap liksom relationen mellan två människor. I ett äktenskap kan vi se en glimt av Gud i en annan person och förmedla något av Guds närvaro till den andra. Vigseln och välsignelsen är ett sätt att ge uttryck åt detta. Det är en offentlig markering att två människor vill leva tillsammans.

Kontakt vigsel

För frågor och bokning, kontakta församlingsexpeditionen 
054-51 24 00
hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Du är också varmt välkommen att ta kontakt med någon av församlingens präster:

Tomas Frylmark 054-51 24 20, 
tomas.frylmark@svenskakyrkan.se

Anders Ekelund Carlsson 054-51 24 21
anders.g.carlsson@svenskakyrkan.se

Regina Piscator 054-51 24 22, 
regina.piscator@svenskakyrkan.se

Lotta Czaika Okkonen 054-51 24 23,
lotta.okkonen@svenskakyrkan.se