Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon:+46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ung resurs

En chans att fundera vidare.

Många av dem som idag jobbar inom Svenska kyrkan har ett diakonalt år eller volontärår att tacka för sitt yrkesval. När den praktikmöjligheten togs bort nationellt för några år sedan startade Göteborgs stift Ung Resurs. Idag strömmar ansökningar in, också från många andra stift.

När Volontäråret lades ned 2012 tyckte vi att det var en för bra idé för att skrotas, säger Cecilia Cedergren, stiftskonsulent för Svenska Kyrkans unga i Göteborg.

– Eftersom frågan skulle utredas nationellt beslöt vi inom Göteborgs stift att fortsätta så länge och startade Volontäråret.

Det är nu fem år sedan. Bakom det som snart bytte namn till Ung resurs – volontärår i Svenska kyrkan står Göteborgs stift, Svenska Kyrkans Unga i Göteborg och Helsjöns folkhögskola. Tillsammans erbjuder de ungdomar i åldern 18-25 år att under minst tio månader få möjlighet att bättre lära känna kristen tro och Svenska kyrkan genom att arbeta som praktikant inom en församling. I Ung Resursåret ingår också tre kursveckor på Helsjöns folkhögskola och Göteborgs stifts Bibelskola, tillsammans med andra ungdomar.

Många av dem som ansöker – fast inte alla – är redan aktiva i en församling, som unga ideella, berätta Cecilia Cedergren. En del kanske till och med har erbjudits praktikplats i sin hemförsamling. Men fördelen med Ung Resurs är att de får chans att komma till en annan församling och testa sina kunskaper i ett nytt sammanhang.

– Det är sunt och nyttigt att arbeta i en annan församling för att få nya intryck. Dessutom får de genom Ung resurs gå kursen och träffa nya människor.

De församlingar som söker för första gången tar Cecilia Cedergren kontakt för ett besök där hon kan prata igenom upplägget. Nytt för i år är att Stiftsstyrelsen beviljat pengar så att församlingar inom Göteborgs stift, som tidigare inte haft Ung Resurs, kan ansöka om ett bidrag på 50 000 kronor.

– Det är viktigt att den unga resursen aldrig ersätter personal. Det ska finnas en handledare och ett schema som är utformat så att arbetet blir varierat och ger inblick i många delar av församlingens verksamhet, säger Cecilia Cedergren.

De arbetsuppgifter som församlingen har att erbjuda matchas med önskemålen hos de volontärer som ansökt. Cecilia Cedergren sköter intervjuerna, med hjälp av stiftskonsulentkollegor i landet ifall den sökande inte är ifrån Göteborgs stift.

– Många av dem som söker har en tanke på att de kanske vill jobba i kyrkan i framtiden. Men det finns inget som helst krav på att de ska göra det. Ung Resurs-tiden är en chans att fundera vidare. Kanske tänker de att de ska söka in till präst- eller diakonutbildningen men märker sedan att det finns andra yrken, som pedagog eller musiker, och ändrar sina planer, säger hon och fortsätter:

– Och även om året leder till att man finner att det nog inte är inom kyrkan man vill jobba så är det ju bra att få reda på det och inte satsa studielån på något som kanske inte passar en.

Under höstterminen brukar det vara viktigt att få bekanta sig med bredden av församlingsverksamheten och att få göra sig hemmastadd. Under våren kan man vara mer redo för större utmaningar – men fortfarande förstås med stöd och coachning.

Just nu är 17 ungdomar ute på volontärår inom Ung Resurs men det finns fler församlingar som vill ta emot ungdomar. För de allra flesta ungdomar har det gått bra. Men det är en tid i livet för de unga som kan vara turbulent, så ibland har det krävts extrainsatser från både handledaren och kursledningens sida.

– Det kan handla om ungdomar som kanske inte är så vana vid att klara av saker på egen hand. Då behövs extra stöd för både församlingen och den unga. Målet är att ungdomen ska kunna åka hem i maj/juni och känna att hen har lyckats. För mig som pedagog är det de allra roligaste upplevelserna, säger Cecilia Cedergren.

Ung Resurs växer. Från att ha varit en intern angelägenhet mellan församlingarna i Göteborgs stift hör församlingar från andra stift av sig och det finns idag ung resursare i församlingar i Skara, Karlstad och Västerås stift. Cecilia Cedergrens vision är att den utredning som nu pågår inom Svenska kyrkan leder fram till att man antar Ung Resurs som ett nationellt volontärår men att det administreras inom Göteborgs stift.

– Vi har erfarenheterna och kontaktnätet att driva frågan. Om vi får en nationell status kan vi ha en annan process kring rekryteringen, vi kan synas på framtids- och gymnasiemässor och göra mer reklam utanför våra egna kanaler. Det vore fantastiskt för detta är verkligen en möjlighet – för den unga resursen, för församlingen men även för Svenska kyrkans återväxt i framtiden, avslutar Cecilia Cedergren.

Katarina Hallingberg

Vilhelm Karinsdotter Yngvesson

Vilhelms vilja att jobba i kyrkan har stärkts

Vilhelm Karinsdotter Yngvesson från Borås funderade på att bli präst eller diakon. Men efter gymnasiet kände han att han behövde tid för att bestämma vad som kändes mest rätt. Så han sökte Ung Resurs.

Nu är han helt nyinflyttad i Trollhättan, i församlingens etta på 35 kvadratmeter.

– Det finns gott om plats och lägenheten ligger centralt, säger han nöjt. Men det är mycket som är nytt i och med att jag precis flyttat hemifrån, fortsätter han och tycker att det tar mer tid med tvätt och matlagning än han hade trott.

Under gymnasietiden var Vilhelm aktiv inom Caroli församling i Borås. Även om det geografiska avståndet inte är så stort till Trollhättan, är det mycket som skiljer hans hemförsamling från den han nu arbetar i.

– Ett exempel är högmässan som jag tycker är mer högkyrklig i Caroli och mer avskalad här, säger han.

Det är fredag eftermiddag och han ska strax gå till tacokväll på jobbet. Han berättar med entusiasm att den samlar ett 80-tal personer i alla åldrar, från spädbarn till 90-åringar.

– Verkligen jättekul!

I hans uppdrag ingår att jobba med konfirmander, barngrupper, öppna förskolan, en ungdomsgrupp och även hembesök hos äldre. Schemat ser olika ut från vecka till vecka, beroende på vem av de anställda han är med.

– Jag har lärt mig jättemycket. Helt klart känns det som jag vill jobba i kyrkan i framtiden, säger Vilhelm.

Maria Zetterlund, diakon i församlingen betonar att detta med att ha en Ung Resurs är en win-win situation.

– Vilhelm tillför oss i arbetslaget mycket med sin nyfikenhet och entusiasm. För mig som handledare är det nyttigt att någon frågar varför vi gör sådant som mer eller mindre blivit slentrian för oss. Det håller mig alert, säger hon och avslutar:

– Jag håller just på och fyller i en ansökan om Ung Resurs för nästa år. Genom feedbacken från Vilhelm kan vi bli ännu bättre nästa gång vi tar emot en volontär.

Laura Schelin och Ulrica Fransson

Laura är en brygga till ungdomarna i Hagfors

En mellanhand mellan vuxenförsamlingen och förstaårsledarna. Så ser sig Laura Schelin, som under sitt år i Ung Resurs i Hagfors är med och bygger upp ett ungdomsarbete från grunden.

En av anledningarna till att Laura Schelin från Onsala söder om Göteborg sökt sig till Hagfors är att hon faktiskt har sina rötter och en mormor i Värmland. Men den främsta orsaken är att Hagfors kändes som en intressant församling för henne som har ganska stor erfarenhet av kyrkligt ungdomsarbete.

Hagfors församling hade nämligen beslutat göra en satsning på ungdomar, från konfirmationsåldern till 18 år, och sökte genom Ung resurs någon som åldersmässigt var närmare den målgrupp de ville nå.

– Det har fungerat jättebra med Laura. Hon kan hänga med ungdomarna – de delar intressen och lyssnar på samma musik. Samtidigt har hon tillräckligt mycket erfarenhet för att hon ska kunna gå för egen maskin i detta pionjärarbete, säger Ulrica Fransson, pedagog och samordningsansvarig för barn- och ungdomsarbetet i församlingen.

Laura är inte mindre entusiastiskt. Verksamheten satte igång i november med målet att ha nått 15 ungdomar vid påsk. Den siffran har redan överträffats med råge.

– Vi träffas på torsdagskvällar i ungdomslokalen men funderar på att ha öppet ytterligare en kväll i veckan, för dem som tränar på torsdagarna, säger hon och berättar att det inte är ett alltför uppstyrt program.

– Kyrkan erbjuder framför allt en plats där ungdomarna kan mötas på neutral mark, oavsett hur deras relationer till varandra ser ut utanför vår verksamhet.

Hon känner att hon haft stor nytta av den erfarenhet hon haft med sig. Hon har verkligen kunnat bli den brygga mellan de mer vuxna församlingsarbetarna och de unga förstaårsledarna och ungdomarna som var förhoppningen.

– Det är så lätt att ta för givet att saker och ting funkar precis likadant överallt. Det har varit oerhört lärorikt att arbeta här, säger Laura.

Den önskan hon har inför framtiden delar hon med Ulrica Fransson – att när volontäråret är slut få övergå i en tjänst så att hon kan fortsätta med utvecklingsarbetet och få bygga upp en ledarkultur.

– Vi undersöker förutsättningarna för att anställa Laura. Hon har ju jobbat upp relationer och kontakter som är väldigt värdefulla i den fortsatta satsningen, säger Ulrica.

Frida Mattsson

Frida har upptäckt nya yrken

Precis när Frida Mattsson slutade gymnasiet i Ånge damp det ned en folder i hennes brevlåda. ”Ung Resurs – det låter perfekt” tänkte hon eftersom hon inte riktigt visste vad hon ville plugga. Det blev ett volontärår i Strömstad.

Frida har varit aktiv i Torps församling i Härnösands stift där hon bland annat jobbat med barn- och ungdomar och konfirmander. Inför volontäråret hoppades hon att hon skulle kunna bidra med något samtidigt som hon skulle kunna få med sig ny kunskap hem.

– Här i Strömstad jobbar jag dels med barn och ungdom och dels en mindre del, 25 procent, med diakoni där jag bland annat besöker vårdhem. Att jobba med äldre människor är väldigt nytt för mig, det var svårt i början men har blivit lättare och känns jättekul.

Det är en stor skillnad på den församling hon kommer ifrån och hennes nuvarande arbetsplats. Den är till exempel mycket större och Frida har fått möta personer med yrken hon aldrig tidigare träffat på, som diakon.

– Jag är Strömstads första Ung resurs. Det känns väldigt bra med den inramningen – att ha både arbetet här och utbildningstillfällena på Helsjöns folkhögskola och kontakterna med de andra.

I Strömstad var man väldigt nöjda när det stod klart att man under ett år kunde erbjuda församlingens lägenhet till en Ung resurs, i detta fall Frida.

– Det är spännande att få ta emot en person som kommer med nya infallsvinklar och det är roligt att få introducera henne i det arbete vi håller på med. Sen är det ju klart att vi även har stor nytta av Frida, säger Helena Steen, församlingspedagog i Strömstad församling.

De hade till och med sökt två ungdomar – en för barn- och ungdomsarbetet och en för diakonin. Nu blev lösningen istället att dela upp Fridas tjänst.

– Till våren ska hon dessutom få prova på integrationsarbete. Vi har öppnat ett boende i samarbete med kommunen, men det är så nytt så vi vet inte än hur Frida kan komma in i det, säger Helena.

Frida trivs väldigt bra.

– Men jag längtar lite hem där det är snörekord i år, suckar hon och tillägger:

– Den sista konfirmandgruppen avslutas den 30 juni. Jag har blinkat lite åt dem som är ansvariga i pastoratet om att få fortsätta en period in i sommaren. När jag stått ut under hela vintern här skulle jag gärna vilja uppleva ”det riktiga” Strömstad.

Artikeln har tidigare varit införd i Korsväg nr 1 2018.