Bröllopet

Att gifta sig är en av livets viktigaste och gladaste händelser och i vigselgudstjänsten får ni bekräfta er kärlek till varandra inför Gud! Ni får som brudpar Guds välsignelse över ert äktenskap och detta blir också juridiskt registrerat.

Brudkrona
Bild: Lena Sjöberg

I nöd och lust – Bröllop

Många tänker på vigsel som den stora, sedan länge förberedda festen, som kan bli ganska dyr. Här i pastoratet möter vi många typer av vigslar. Ett par som endast med vaktmästaren som vittne, vill vigas till trohet livet ut. Ett annat bjuder in till den lilla vigseln kanske i Lersjöns kapell, vid gränsen till Norge eller på annan plats. Ett tredje par väljer Köla kyrka med dess vackra läge vid sjön eller kanske pastoratets ”katedral” den stora kyrkan i Eda.

Kläder och festarrangemang varierar lika mycket. Det viktiga är ju trots allt, att inför Gud, gästerna och varandra få avge ömsesidiga löften om livslång samvaro och närhet och få Guds välsignelse nedkallad över äktenskapet.

Ofta får orgeln spela in brudparet men ibland får musiken en annan karaktär.
Våra kantorer hjälper till att spela musik enligt era önskemål. En del önskar musik från Spotify eller ett usb-minne, men det är inte tillåtet. Däremot kan vi spela upp en låt eller sång via original CD-skiva eller en nedladdad låt från ex.vis Itunes. Det handlar om licens/royalties till skivbolagen.

Vigsel bokas också på pastorsexpeditionen 0571-320 03 och lördagstider finns varannan vecka, under sommaren ofta tätare.

Svenska kyrkan välkomnar par av samma kön och samma vigselordning används oavsett kön.

Tjänstgörande präst kontaktar brudparet i god tid före vigseln, ca två veckor eller mer. Ofta träffar präst och kanske kantor brudparet två gånger; det första samtalet om vigseln och uppläggning av gudstjänsten – det andra mötet brukar vara i kyrkan för att bli bekant med rummet och de olika momenten i gudstjänsten.

Vigseln är en juridisk handling, där kyrkan rapporterar till Skatteverket. Innan vigsel kan hållas, måste brudparet beställa hindersprövning från Skatteverket – de två blanketterna ska sedan lämnas till ansvarig präst.

För den som är medlem i Svenska kyrkan kostar det inget att gifta sig.
Här kan du ansöka om medlemsskap
Tänk på att du som har flyttat till Sverige från ett annat land inte automatiskt blir medlem i Svenska kyrkan. Det gäller även inflyttade från de nordiska länderna.

I Köla kyrka finns en brudkrona att låna.