Regnbågen – för en inkluderande framtid

Genom Regnbågen kan vi lära oss att uppskatta olikheter, se möjligheter och bygga en mer positiv och inkluderande framtid.

Regnbågen är en uppskattad mötesplats för vuxna med funktionsvariation. Det kan vara en utmaning för personer med funktionsvariation att hitta sociala mötesplatser som är tillgängliga och inkluderande för dem. Boo församling har arbetat med att skapa just en sådan mötesplats, den har funnits sedan 1990. 

En utav personalen från ett boende som besöker verksamheter berättar att deras brukare har varit del i verksamheten regnbågen i minst 20 år. ”Jag vet att det betyder jättemycket för dom som kommer hit, musiken har en stor betydelse för många”

Regnbågen är ett tempel för mig.

Besökare

Det är en mötesplats som är speciellt utformad för just vuxna med funktionsvariation. Vi sjunger, dansar och fikar tillsammans och är en mötesplats som kan främja självständighet och öka självkänslan hos besökarna. Det kan också vara ett sätt att minska isolering och ensamhet, vilket är vanligt bland personer med funktionsvariation. 

En av Regnbågens besökare som kommit till verksamheten under fyra år beskriver Regnbågen som ett tempel. ”Jag gillar sociala sammanhang. Det är också viktigt att vi får byta lite miljö från boendet och komma ut. Jag tycker också om att lyssna på musik, sjunga, dansa, vara social och träffa vänner och det gör vi här. Fikat är väldigt viktigt och alltid jättebra. Jag är tacksam för att få komma hit, det är en trygg plats där hjälpsamheten är stor. Jag önskar att jag kunde gå på söndagens Gudstjänst men har min fotbollsträning kl. 11.00.”

Det är viktigt för oss att skapa mötesplatser för alla olika individer i Boo, eftersom det kan hjälpa till att skapa ett mer inkluderande och rättvist samhälle i stort. Genom Regnbågen kan vi lära oss att uppskatta olikheter, se möjligheter och bygga en mer positiv och inkluderande framtid.