Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert liv tillsammans och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.

Ni kan välja kyrka

Du kan välja att gifta dig i den kyrka som passar er bäst. Pastoratets sex kyrkor och utomhus kyrkan i Balingsta upplåts åt er oavsett var ni bor. Vill ni har en vigselfest så kan ni hyra någon av pastoratets församlingshem. Klicka här för att komma till våra församlingshem.

Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

Innan vigseln har ni ett vigselsamtal med prästen

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln. 

Hur bokar vi tid?

ring Pastorsexpeditionen 018-39 50 01.

Vi kommer då att fråga om:

Önskemål om datum
Ditt och din make/makas namn
Ditt och din make/makas personnummer
Ditt och din make/makas adress
Era telefonnummer

Vi kan inte alltid direkt lova vilken präst det blir som kommer hålla i vigseln om den ligger långt fram i tiden. När det är bestämt vilken präst det blir kommer denne kontakta er, med uppgifterna från vigselanmälan, för att boka in ett vigselsamtal.

Tegelkyrkan i Balingsta är ett fínt alternativ om ni vill ha en utomhusvigsel.