Foto: Ulrich Schulte

Musikgudstjänst med Oskar Ekberg, konsertpianist

22 december kl 19.00 Heliga Trefaldighets kyrka

22 december
kl 19.00
Heliga Trefaldighets kyrka

Oskar Ekberg är utbildad konsertpianist med studier för Mats Widlund, Håkon Austbö och Jiri Hlinka och diplom från KMH i Stockholm. Sedan den hyllade debuten 2003 med Prokofjevs pianokonsert nr 2 tillsammans med Sveriges Radio Symfoniorkester har Oskar etablerat sig som en av sin generations främsta svenska pianister, med konserter nationellt och internationellt, och ofta med förkärlek för repertoar vid sidan om den gängse standardrepertoaren.

Han är grammisnominerad och uppmärksammad för sina CD-inspelningar (Daphne records) av svensk musik, inkl. J. H Romans samtliga klaversviter, Elfrida Andreés samtliga pianoverk och den senaste skivan med förstagångsinspelningar av Adolf Fredrik Lindblads verk.

Oskar är professor i piano vid kyrkomusikerutbildningen på Ersta Sköndal Bräcke högskola. Oskar har genom åren visat stort intresse för Olivier Messiaens musik. Han har de senaste decenniet vid flertalet gånger gjort kompletta framföranden av Visions de l´Amen (med Martin Sturfält), Vingt Regards sur l´Enfant-Jésus och Quatuor pour la fin de Temps. Konserterna har väckt väckte stor entusiasm hos den svenska pressen, och Sveriges Radio P2 spelade även in ett antal av dessa för sändning nationellt och i EBU (European Broadcasting Union).

Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus (Tjugo betraktelser över Jesus¬barnet) komponerades 1944 och räknas idag som ett av de mest betydelsefulla pianoverken från 1900-talet. Det är ett verk fyllt av mystik och andliga bilder, och spänner med sina 20 satser strax över två timmar i längd. Olivier Messiaen skapar i sina tjugo tablåer en klangligt sammanhängande pianistisk värld, ett sällsynt personligt musikaliskt universum. Här återfinns innerliga och överjordiskt vackra harmonier ida vid sida med de mest brutalt våldsamma och komplicerade passager en flygel kan frambringa. Den lyssnare som öppnar öronen för Messiaens fåglar, färger, galaxer, gong-gongar, vaggsånger och vilda danser, stänger dem aldrig igen!

Restriktioner på grund av covid-19

Eftersom covid-spridningen tagit fart i Västmanland måste vi vara noga med att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring gudstjänster och de nya regler som gäller från 1 december.
För Arbogabygdens församlings gudstjänster gäller följande tills annat besked kommer:

Vid våra gudstjänster gäller att max 100 personer kan komma in i kyrkan. När vi har nått vår gräns stängs dörren och öppnas igen när gudstjänsten är slut.

Känner du dig sjuk, stanna hemma. 

Om någon i din närhet är sjuk i covid gäller karantänsbestämmelser och även du måste vara hemma i sju dagar. 

Läs mer: Folkhälsomyndigheten www.folkhalsomyndigheten.se 

Genom att hjälpas åt med detta bidrar vi tillsammans till att vi kan få njuta av julstämning både hemma, på jobbet och på vår fritid!