Ljuslyktor och röd ljung lyser upp en grav i höstmörkret.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Allhelgona i Arbogabygden

Allhelgona är den tid på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.

Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne. Kanske vill du delta i en minnesgudstjänst eller besöka en kyrkogård för att tända ett ljus på en väns eller släktings grav. Eller promenera bland gravarna och förundras över det vackra.

Du kan också välja att minnas nära och kära genom att tända ljus hemma och ha kontakt med närstående, tända ett digitalt ljus på bönewebben  eller delta i en digital minnesgudstjänst.

Herre,
låt min själ
komma till mognad,
innan den skall skördas.

- Selma Lagerlöf

På kyrkogårdar och begravningsplatser finns möjlighet att träffa oss för inte bara en värmande kopp kaffe och gemenskap men även för samtal och information kring begravningsverksamheten samt hur församlingen finns här för dig:

Gamla kyrkogården - fredag kl. 13-18 och lördag kl. 10-16
Skogsborgs begravningsplats - fredag kl. 13-18 och lördag kl. 10-16

På fredagen finns medarbetare från församlingens sida på plats, på lördagen kollegorna från kyrkogårdsförvaltningen.

Götlunda Besöksgruppen välkomnar dig i Götlunda enligt nedan:
Fredag: kl. 13-17:00 i Götlunda kyrka
Lördag: kl. 13-18:00 i Götlunda Sockenstuga

I Medåker finns kaffe och gemenskap på lördag kl. 14-17:30 på Klockargården.

Säterbo kyrka välkomnar vi er innan minnesgudstjänsten på lördag kl. 13:30-14:30.

Kyrkornas öppettider

Våra kyrkor håller extra öppet i samband med Allhelgona för dig som själv vill tända ljus eller på annat sätt minnas:

Fredag 4 november
Heliga Trefaldighets kyrka: kl. 10-18
S:t Nicolai kyrka: kl. 10-18
Götlunda kyrka: kl. 13-17

Lördag 5 november
Heliga Trefaldighets kyrka: kl. 10-16
S:t Nicolai kyrka: kl. 10-16 (högmässa med ljuständning kl. 11:00)
Götlunda kyrka: kl. 13-19 (minnesgudstjänst kl. 18:00)
Medåkers kyrka: kl. 14-19 (minnesgudstjänst kl. 18:00)
Säterbo kyrka: kl. 13:30-16 (minnesgudstjänst kl. 15:00)

Om du sörjer kan du få hjälp och stöd

Under allhelgona tänker vi på dem som vi älskade, men som inte längre lever kvar hos oss.

Vill du samtala med någon om din sorg? Eller dela tankar och känslor kring sorg tillsammans med andra som är i en liknande situation? I kyrkan kan du få stöd i sorgen.

Bänk vid kyrkogården

Diakoni

Att svara på Jesu uppdrag att möta människor med villkorslös kärlek är kyrkans diakoni. Här kan du läsa mer om vad vi gör i församlingen.

En kvinna på stan räcker fram en förpackning med ljus. Hon har en röd banderoll med texten Svenska kyrkan på sig.

Ljusutdelning

Fredagen den 4 november kan du träffa oss i stan för en pratstund och att få ett ljus, om du vill. Till minne av nära och kära. För egen eftertanke och ro.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Vi rekommenderar varmt nedanstående läsning

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Sorgsen man siter i soffa och håller handen för ögonen.

Berättelser om sorg

Här kan du ta del av några berättelser om hur det är att förlora någon.