Advent och jul

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst - vi väntar på någon som ska komma. Vi firar jul för att Jesus föddes. Gud blev människa, eftersom Gud ville komma närmare oss människor. Under julhelgen får vi fira och påminna oss om allt det som hände för drygt två tusen år sedan. Låt oss tillsammans lysa upp vintermörkret och fira julens under!

Under advent väntar vi på Jesus

Under julen firar vi att Gud blev människa. En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Händelser i Jesus liv

Under de fyra veckorna i advent läser vi i kyrkan varje vecka nya bibeltexter, som berättar om olika tider och händelser i Jesus liv.

Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest i Jerusalem.

Folket hade länge varit förtryckta av romarna, som hade makten, men nu hade de hört att det väntades en ny kung. Äntligen skulle den nya kungen komma!

De sjöng ”Hosianna”, som betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjunger vi fortfarande ”Hosianna”, för vi hälsar Jesus välkommen.

Kyrkoårets bibeltexter för första advent.

Kungen red på en åsna

Folket hade säkert många föreställningar om hur flott den nya kungen skulle vara och hur festligt han skulle resa in i Jerusalem. Men den kung som visade sig vara Jesus red in i staden på en åsna och han talade om fred och frid.

Biskop Johan Dahlmans tankar om bibeltexterna på första advent.

”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Guds rike har inga gränser eller hinder. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra.

Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

Kyrkoårets bibeltexter för andra advent.

Den tredje söndagen i advent berättar bibeltexterna om Johannes döparen.

Ibland behövs det människor som går före och som visar andra vägen. En sådan människa var Jesus kusin, Johannes, han som också kallades Johannes döparen.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han banade väg för Jesus, och människorna fylldes av förväntan.

Maria var en ung kvinna som fick besök av ängeln Gabriel. Gabriel sa till Maria att hon inte skulle vara rädd och berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus - Guds son.

Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld.

Fira Lucia med oss!

Lucia och tärnor i Heliga Trefaldighets kyrka Foto: K Sigge Dahlqvist

10 december 2022 kl. 14:00
FAMILJELUCIA
Välkomna alla små och stora med hela familjen! Barnkören Con vivo, Arboga flickkör och Arboga gosskör sjunger alla barnens luciafavoriter!

10 december 2022 kl. 17:00
LUCIAKONSERT
Arboga flickkör, Arboga gosskör, Ungdomskören och Lucia sjunger de älskade luciasångerna. Arboga blåsorkester spelar traditionellt några av juletidens favoriter.

13 december 2022 kl. 18:00
Götlunda kyrka
LUCIAGUDSTJÄNST
Med sjungiorernas luciatåg

14 december 2022 kl. 15:00
KYRKISLUCIA
Terminavslutning av Öppet kyrkis.

Julhelgens dagar

Julafton 24 december
I Sverige börjar vi julfirandet redan på julafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen, enligt gammal tideräkning. Traditionellt har många församlingar julbön, med sång, läsning av julevangeliet och predikan. Eller en samling vid julkrubban, som är en andakt eller familjegudstjänst där barn och vuxna tillsammans förbereder julkrubban.

Juldagen 25 december
Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa i många kyrkor. Mässan kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesus födelse.

Tidigt på juldagens morgon firas julotta. Den kallas också morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa. På förmiddagen på juldagen firar vi också gudstjänst.

Annandag jul 26 december
Annandag jul handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.

Kyrktaxi

Använd Kyrktaxi till gudstjänster i alla våra kyrkor. Det kostar dig 20:- enkelresa. Kom ihåg att uppge att det är kyrktaxi du önskar beställa. Tel 0589-66 66 66 Beställ innan 20 december för julhelgen.

Ett stearinljus lyser i mörkret bredvid en öppen psalmbok.

Julsånger på Spotify

På Svenska kyrkans konto på Spotify finns spellistor med julens musik. Du hittar allt från julgospel till alla psalmer från Den svenska psalmboken.

Någon har tänt ljus och läser bibeln.

Julevangeliet

Läs eller lyssna på julevangeliet – den text ur Bibeln (Lukasevangeliet 2:1-20) som handlar om Jesus födelse.

Månadsblad Januari

Snart så börjar våra verksamheter igen. Vilken känner du för? Varmt välkommen till det som passar just dig - vi finns här för dig! I pdf:en finnar du även allt som händer under januari hos oss.

En guldfärgad julgranskula hänger i granen.

Varför firar vi advent och jul?

Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Men varför firar vi advent och jul – egentligen? Och varifrån kommer traditionerna, med adventsstjärna, tomte och klappar? Här får du veta mer.

Närbild på en väggklocka som visar tiden en minut i tolv.

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.

Bryt en tradition

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag! Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer och ge en gåva