Vit kista med oranga blommor på.

Begravning

Oavsett om sorgen kommer väntat eller oväntat är det många frågor som väcks till liv. Hur ska vi göra nu? Att mista någon som står oss nära är mycket svårt. Hos oss kan du få stöd och hjälp.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkans ordning är en avskedsritual där vi får möjlighet att visa vår kärlek och tacksamhet till den som stått oss nära eller be om förlåtsele för det som gått fel. När någon anhörig slits ifrån oss drabbas vi både till kropp och till själ. Samtidigt som sorgen håller den anhörige i ett hårt grepp, så är det många praktiska saker som skall ordnas, bland annat begravningen.

Hur går jag till väga

Det vanligaste sättet är att kontakta en begravningsbyrå. Begravningsbyrån hjälper att boka tid för begravning och andra praktiska arrangemang. Har man särskilda önskemål om vilken präst man vill ha brukar det också gå att ordna. Det går också bra att kontakta pastorsexpeditionen direkt om du inte vill använda dig av en begravningsbyrå för att boka in begravningen.

I god tid före begravningen kommer sedan prästen att ta kontakt med sorgehuset oavsett om man anmäler dödsfall till pastorsexpedition eller begravningsbyrå. Ni bestämmer då tillsammans tid för ett samtal där ni diskuterar både praktiska frågor kring begravningen och även vem den bortgångne var och om ni har några särskilda önskemål inför begravningsgudstjänsten.

Tacksägelse och själaringning

Enligt en gammal sed i vårt land ringer vi i kyrkklockorna i samband med att någon församlingsbo har avlidit, så kallad själaringning. Själaringningen brukar ske kl. 11.00 någon av de närmaste dagarna efter församlingen fått meddelande om dödsfallet. Vi kommer gärna överens med anhöriga om särskild dag önskas. Om man vill kan en präst vara med vid tillfället och hålla en kort andakt.

Tacksägelse är även det en gammal sed. Det innebär att dödsfallet tillkännages i gudstjänsten en söndag. Namnet på den avliden läses upp och man tänder ett ljus. Under klockringningen tackar vi i stillhet för allt vad den avlidne har fått betyda under sitt liv. Man kan i stor utsträckning välja vilken kyrka och dag som tacksägelsen ska ske.

Vem ansvarar för vad

Begravningsavgiften är en årlig avgift som betalas av alla, både kyrkotillhöriga och icke kyrkotillhöriga. Avgiften bekostar bland annat lokaler, kremering, transporter och gravsättning. Den som är medlem i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift. I kyrkoavgiften ingår själva begravningsgudstjänsten, det vill säga en präst från Svenska kyrkan, en kyrkomusiker som spelar psalmer och orgelmusik samt processionsbärning av kistan vid jordbegravning.

Här kan läsa mer om vem som ansvarar för vad under en begravning.

Bårtäcke

I Anderslövs församling har vi tre bårtäcken för den som önskar använda det.

Gravplats, askgravlund eller minneslund?

På kyrkogårdarna i församlingen finns många olika gravplatser att välja mellan. Frågor rörande gravarna hjälper vi gärna till med i samråd med kyrkogårdspersonalen.

Begravningsombud

Länsstyrelsen utser begravningsombud som granskar begravningsverksamheten. De undersöker bland annat hur begravningar fungerar för dem som inte tillhör Svenska kyrkan och att begravningsverksamheten använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt.
Begravningsombud för Anderslövs församling är Peter Nilsson.

Församlingens musiker

Anderslövs kyrka, sett från Landsvägen, juni2020

Våra kyrkor

Vi har åtta kyrkor i församlingen. Här kan du läsa mer om dem.

Liten stenängel som blundar och håller händerna framför sig.

Våra gravskick

Det finns olika typer av gravar, det kallas för olika gravskick. Här kan du läsa om vilka olika gravskick det finns i församlingen.

Händer som spelar på ett piano.

Musikletarhjälpen!

Vilken psalm är vilken och hur låter den…?!?! Lyssna på de olika psalmerna (och andra låtar) här!

Man som sitter och tittar ut över vattnet.

Önskemål om min begravning

Hur vill du att din egen begravning ska se ut, den dag det är dags? Skriv gärna ner dina önskemål eller berätta om dem för någon.

Ring jourhavande präst

Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst.