Dop

Endast det bästa är gott nog… Så kan man tänka i mötet med ett litet nyfött barn. Det är en sund föräldrareaktion att vilja ge sitt barn det allra bästa. Att låta döpa sitt barn är att ge henne eller honom det allra, allra bästa. Genom dopet blir barnet Guds barn och får del av Guds välsignelse genom Jesus Kristus. Genom dopet blir barnet också medlem i Svenska kyrkan. Här kan du läsa mer om dopet, hur du bokar dop mm. Denna text handlar mest om barndop. Naturligtvis är du som är vuxen och inte döpt välkommen att höra av dig för ett samtal om dop!

Innehåll

Dopinformation
Dopklänningar/dopdräkter
Dopfolder
Dopsamtal och dopträff
Doptider

Dopinformation

Från Svenska kyrkan i Älmhult säger vi: Grattis till den stora uppgiften att vara förälder. Varmt välkommen att låta döpa ert barn i Älmhults kyrka och delta i kyrkans stora barnverksamhet.


Tre viktiga punkter på väg till dop:

- Kontakta oss för information om dop och bokning av doptid. Vi får också möjlighet att samtala era önskemål och kyrkans möjligheter.

- Möjlighet till dop i Älmhults kyrka finns nästan alla söndagar kl 10.00 och ett antal lördagseftermiddagar (se kalendarium nedan).

- Delta i en dopträff i Församlingshemmet tillsammans med andra familjer. Välj den dopträff som ligger närmast före er dopgudstjänst (även syskon är välkomna). Fokus vid denna samling är dopets betydelse, men också praktiska frågor tas upp. Förutom präst får ni också möta kyrkomusiker och medarbetare i kyrkans barnverksamhet. I anslutning till dopträffen finns även möjlighet till samtal med den präst som ska tjänstgöra vid just ert dop.

Föräldrar och kyrka kan utse faddrar (gudföräldrar) efter förslag från föräldrarna. En fadder ska vara döpt, gärna konfirmerad samt tillhöra en kristen kyrka. Fadderns viktigaste uppgift är att be för sitt fadderbarn. En fadder ska vara vuxen eller tonåring. 

Läs mer om dop i Svenska kyrkan på www.svenskakyrkan.se/dop

Våra lokala kontaktuppgifter i Älmhult är:
www.svenskakyrkan.se/almhult
almhult.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefon: 0476-561 80 (må-ti, to-fr 10-12)

Eller direkt till församlingens kyrkoherde:

Marcus Lejon 0476-561 83
marcus.lejon@svenskakyrkan.se

Vi ser fram emot att höra av er!
Med vänliga hälsningar
Marcus Lejon, kyrkoherde i Älmhults församling.

Nedan hittar du vår dopfolder för nedladdning.

Dopsamtal och dopträff

Ett dop i Älmhults församling föregås av att ni kontaktar oss via telefon eller e-post. När dopet väl bokats in tar den präst som ska ha dopet kontakt för dopsamtal på en tid som ni kommer överens om. Detta samtal brukar äga rum i dopfamiljens hem eller i kyrkan. Då talar vi om praktiska frågor vid just ert dop. Det andra ledet i dopförberedelsen är dopsamling i Församlingshemmet tillsammans med flera dopfamiljer. Välj den dopsamling som ligger närmast före ”er” dopgudstjänst. Även syskon är välkomna till dopträffen. Vid dopträffen ligger fokus på dopets innebörd. Ni får även lyssna på musik som kan användas vid dop samt få information om kyrkans stora barnverksamhet. Vid dopträffen kommer ni att möta både präst, kyrkomusiker och medarbetare i barnverksamheten.
Välj en av dopträffarna i Församlingshemmet (Storgatan 7) kl. 17.00–18.30.

Följande datum är aktuellt: Ej fastställt ännu.

Doptider till 27 maj 2023

Där ej annat nämns sker dopet i Älmhults kyrka

Lördagen 18 mars kl. 14.00 Dopgudstjänst
Lördagen 1 april  kl 12.30 Dopgudstjänst
Påskdagen 9 april kl. 12.30 Dopgudstjänst
Annandag påsk 10 april kl. 12.30 Dopgudstjänst
Lördagen 29 april  kl 12.30 Dopgudstjänst
Lördagen 29 april  kl 14.00 Dopgudstjänst
Lördagen 20 maj  kl 14.00 Dopgudstjänst
Lördagen 27 maj  kl 12.30 Dopgudstjänst
Lördagen 27 maj  kl 14.00 Dopgudstjänst


 Hör gärna av er om ni har önskemål om andra datum.

 

Dopklänningar/dopdräkter

Älmhults församlings dopklänningar
Älmhults församlings dopklänningar.

Församlingen har två dopklänningar som vi lånar ut vid dop, se bild. Hör av er till församlingens expedition (0476-561 80, almhult.forsamling@svenskakyrkan.se) för att boka.