Ryggarna på ett tiotal ungdomar som går längs en väg. En tjej håller i en megafon. På deras ryggar står det Tillsammans skapar vi förändring.

Årets Changemaker i Sverige

Det finns gott om eldsjälar för Act Svenska kyrkan, eller som vi också kallar dem – changemakers! Modiga människor som kämpar för demokrati, hållbarhet och rättvisa. Här kan du nominera någon till utmärkelsen ”Årets Changemaker i Sverige”.

Är du eller någon du känner en riktig eldsjäl? Det kan vara en person eller en grupp som återkommande engagerar sig för Act Svenska kyrkan eller under året har gjort en extraordinär insats?

I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och i Sverige. Vi vill uppmärksamma dessa modiga människor från våra sammanhang i församlingar, pastorat och stift. Det finns många berättelser att lyfta fram och många exempel att inspireras av. Genom utmärkelsen ”Årets Changemaker i Sverige” vill vi lägga ett extra fokus på dessa berättelser och låta oss ta del av livgivande engagemang och hopp om att förändring är möjlig.

Du kan nominera en person, en grupp eller en hel församling. Det går att nominera till Årets Changemaker i Sverige när som helst under året. Nomineringen till Årets Changemaker i Sverige 2022 är stängd men det går bra att nominera någon till nästa års utmärkelse.

Luleå domkyrkoförsamling – Årets Changemaker i Sverige 2022

Under Göra skillnad 2022 fick deltagarna rösta fram Årets Changemaker i Sverige 2022. Av finalisterna fick Luleå domkyrkoförsamling flest röster och blev därmed mottagare av utmärkelsen och vandringsstaven.

Bild på representanter från Luleå domkyrkoförsamling när de mottog utmärkelsen Årets Changemaker i Sverige 2022.
Foto: Emil Olsenmyr

Juryns motivering till Luleå domkyrkoförsamlings finalistplats: "Med utsikt över viken skapar de nominerade goda ringar på vattnet genom sitt engagemang för Act Svenska kyrkan. För 10 kr per församlingsmedlem har de fått medial uppmärksamhet och väckt givarvilja även utanför den egna organisationen. Deras idoga arbete och starka förankring synliggörs i både församlingsinstruktionen och insamling för alla människor rätt till ett värdigt liv."

Läs om Luleå domkyrkoförsamlings utmärkelse som Årets Changemaker i Sverige 2022.

• Annika Spalde, Vadstena pilgrimscentrum
  • Amanda Björksell, Småland
  • Boel Fachs, Linköping stift
  • Bryggan, Varberg församling
  • Enskede-Årsta församling
  • Eva Eriksson, Karlsborg
  • Hazel Lindqvist, Enskede-Årsta församling
  • Håkan Jonsson, Halmstad
  • Lars Andersson, Byarums pastorat
  • Internationella gruppen i Leksand församling
  • Luleå domkyrkoförsamling
  • Lösöde faddergrupp, Skepplanda pastorat
  • Margareta Wennlund, Stockholm stift
  • Marie-Louise Marsjögård, Vännäs
  • Tomas Andersson, Helsingborgs pastorat
  • Tova Lindqvist, Ageravolontär
  • Örebro pastorat

Nominera en changemaker 2023

Berätta om varför du anser att personen, gruppen eller församlingen är en changemaker. Skriv gärna utförligt och ge också exempel på vad som har gjorts eller åstadkommits till förmån för Act Svenska kyrkans arbete och vilken respons det fick.

Vad är en changemaker?

Alla människor är skapade med samma värde och rättigheter, och ska ha makt och möjlighet att förändra sina egna liv och samhällen. Vi vet att alla människor, med rätt förutsättningar, kan förändra sina liv. Varje människa är oändligt värdefull och har rätt till den frihet det innebär att kunna skapa förändring i sitt eget sammanhang. Därför arbetar Act Svenska kyrkan genom att stödja changemakers – modiga människor som kämpar för demokrati, hållbarhet och rättvisa. I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och i Sverige.

Du kan vara en changemaker

Att vara en changemaker är att bidra till förändring. Det kan du också göra på många olika sätt utifrån dina förutsättningar, och din insats är värdefull. Som changemaker bidrar du till förändring och är en del av det världsvida nätverk som Act Svenska kyrkan är del av.

Engagemanget för Act Svenska kyrkan kan visa sig på många olika sätt. De finns de som återkommande engagerar sig genom hantverk och bakning till auktioner och basarer, kyrkkaffe och soppluncher, tipspromenader, ankrace, informationsbord, undervisning i barngrupper och konfirmander, konserter, bössinsamling med mera. De finns även de som gör punktinsats genom till exempel att vinterbada, springa maraton, skriva debattartikel och dela inlägg på sociala medier.

Tillsammans gör vi skillnad!

Samtal mellan fyra personer

Engagera dig genom din församling

Är du intresserad av Act Svenska kyrkan, av rättvis handel eller andra internationella frågor? Då borde du bli ombud för Act Svenska kyrkan.

Grupp ageravolontärer som sopar ut sitt budskap i en magafon.

Bli Ageravolontär

Är du ung vuxen och vill engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär!

Tre barn med skolväskor på ryggen. De ler och ser glada ut.

Bli månadsgivare

Med en liten gåva varje månad kan du bidra till att fler barn får gå i skolan, att människor som flyr från krig får skydd och att fler kan ta sig bort från fattigdom.