Kontakt

Vollsjö församling Besöks- och postadress: Torget 2, 27566 Vollsjö Telefon: +46(416)30107 E-post till Vollsjö församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vollsjö kyrka

Kyrkan ligger mitt i Vollsjöby, intill ån. Den är medeltida, förmodligen från 1200-talet.
Sitt nuvarande utseende fick kyrkan efter en större ombyggnad under 1860-talet.  Ljuset faller vackert genom de nygotiska fönstren med klarglas som ger en ljus, öppen och skimrande karaktär i rummet. Kyrkan är med i Fritjof Nilsson Piratens bok ”Bombi Bitt och jag” och i filmen med samma namn. Det kryssvälvda kyrkorummet rymmer värdefulla inventarier från tidig medeltid till nutid. Det första som fångar ens blick när man kommer in i kyrkan är det vackra förgyllda altarskåpet i barockstil med utsnidade bilder av Maria och barnet samt ett helgon, kanske är det Franciskus. Skåpet kommer från en kyrka i Venedig och är från 1600-talet. I skåpet förvarades förr brödet och vinet. Dopfunten i sandsten är äldst av alla inventarier. I koret hänger triumfkrucifixet av benmålat trä från 1400-talet. 1908 flyttades krucifixet till Historiska museet i Lund, men återlämnades 1974. Kormattan är vävd av textilkonstnärinnan Agda Österberg, Varnhem 1964 och förställer människans åldrar, ungdomstiden, livets vår och åldrandets tid. En av hennes mattor fanns på 1930-talet på Hotel Waldorf Astoria i New York. Till vänster när man kommer in kyrkan finns en renässansgravsten från 1500-talet med bilden av ett benrangel, i nästintill naturlig storlek, som symboliserar alltings förgänglighet. Det är en gravsten över Anne Lang, änka efter Niels Brahe, och ägarinna till Vollsjö säteri.