Östra Kärrstorps kyrka stod färdig 1846, och ersatte då en kyrka från tidig medeltid. Man behöll dock tornet på den gamla kyrkan fram till 1860. Troligen återanvände man en del av den gamla kyrkans murstensmaterial till den nya byggnaden.
I den gamla kyrkan fanns en tavla med texten: "I världens skapare år 1644 den 25 mars dödades av de svenske vid Borst härifrån Kärrstorp socken 28 personer. Gud förbarme sig över oss”.
Tavlan är nu borta, men enligt sägnen begravdes alla de stupade i en massgrav nere i Borstbäckens dalgång.
Det var en Svensk kavalleritrupp på 300 man som överfölls av ett uppbåd på ungefär 500 bönder från Färs härad utrustade med liar, yxor och några kanoner som man lånat från Övedskloster.
Men Svenskarna erövrade böndernas kanoner och dödade alla bönderna. Riksantikvarieämbetet genomförde för en del år sedan undersökningar av slagfältet, men någon massgrav har inte lokaliserats.
1914 fick kyrkan sin bänkinredning och två år senare en altartavla. Den förställer Jesus i samtal med den rike mannen ur Markusevangeliet kapitel 10, och är skapad av konstnären Fredrik Krebs från Lund. Konstnären är för eftervärlden bland annat ihågkommen för att i några skånska kyrkor även smugit in bilder på en av hindu ismens högsta gudar Shiva i sina målningar. Bland annat finns sådana bilder i Knästorps, Tottarps och Bjällerups kyrkor. Dock ej här i Östra Kärrstorp.
Dopfunten som är från medeltiden saknar motstycke i denna del av Skåne. Hugget i relief återges två legender på funten. Dels den om Hubertus och dels legenden om Eustachius. Båda räknas som jägarnas skyddspatroner. Hubertuslegenden handlar om jägaren Hubertus som jagar en hjort. Hjorten stannar och Hubertus ser ett kors i hjortens hornkrona. Hubertus, hästen och hundarna visar hjorten sin vördnad och Guds hand välsignar dem.
Legenden om Eustachius har lite samma tema. Eustachius var en romersk fältherre som under en jakt såg Kristi kors mellan hornen på en hjort.
Predikstolen är från 1600-talet med snidade porträtt av kvinnor och män. Under dem ser man frukter och stiliserade grinande ansikten.
I sakristian finns ett vackert förgyllt träkors. Korset är av hagtorn och den snidade Kristus av akaciaträ från Östra Kärrstorps prästgård, tillverkad av Evert Lundberg från Lunneby.
Kyrkans pneumatiska orgel byggdes 1916 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund, och ersatte då en orgel från 1874, byggd i Köpenhamn.