Kontakt

Vollsjö församling Besöks- och postadress: Torget 2, 27566 Vollsjö Telefon: +46(416)30107 E-post till Vollsjö församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Fränninge kyrka

Den medeltida kyrkan ligger högt över byn och är stor och ståtlig.

Det ursprungliga tornet var betydligt högre än det nuvarande tornet.
I slutet på 1100-talet stod kyrkan klar. Byggd i romansk stil som inom kyrkoarkitekturen främst kännetecknas av de slagna valven.
I mittgången finns fortfarande märken efter pelarna som höll upp de medeltida valven.
Kyrkan helgades en gång i tiden till Maria, Jesu mor och sju kvinnliga helgon.
Inne i kyrkan finns en bronsskulptur av Maria med Jesusbarnet i famnen. Skulpturen är skänkt av syföreningen 1987 och är gjord av konstnär Jens Evald Hansen. Från absidens tak, över altaret, hänger triumfkrucifixet i ek som är från slutet av 1400-talet. Det sägs att det lär finnas relikgömmor i krucifixet. Dopfunten i rödaktig marmor är lika gammal som kyrkan och i dopskålen som är gjord av Wiven Nilsson hälls vattnet upp.
1941 genomgick kyrkan en stor renovering och de ursprungliga färgerna på den vackra predikostolen från 1622 togs fram. Predikostolens dekorer består av lejonhuvud, druvklasar och de fyra evangelisterna. Ovanför predikostolen hänger en snidad duva i trä, målad i silver med röda inslag. Altartavlan är en tredelad, s k triptyk av konstnären Per Siegård. På långhusets väggar hänger lampetter av förgyllt trä som föreställer änglar alla med olika ansikten. Varje lördag ringer klockorna in helgen.
På den stora klockan finns en bild av Maria och barnet.