Linnékvintetten. Alexander Lindh, trumpet, Elinor Berg, horn, Alexander Skylvik, tuba, Birgitta Lagerstedt, trombon, och Paul Hägglöf, trumpet.
Foto: Johan Alp

Missa inte sommarens Tornmusik med Linnékvintetten

Blåsensemblen spelar nya verk varje dag från domkyrkans torn och inne i kyrkan, tisdag-lördag 25 juni-6 juli.

En vid det här laget långvarig sommartradition - över 30 år! - i Uppsala domkyrka är Tornmusiken. De fem bleckblåsarna i Linnékvintetten ger varje dag under två veckor, tisdag-lördag kl 12.00, en konsert som inleds med att musikerna spelar från balkongen mellan domkyrkotornen. Därefter klättrar kvintetten ner och konserten fortsätter inne i kyrkorummet med nya musikstycken på repertoaren varje dag. Fri entré gäller för samtliga konserter och årets spelperiod är 25 juni-6 juli.

Linnékvintetten har sedan de bildades 1986 gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ca 40 uruppföranden av svensk musik. Tonsättare som Mats Larsson Gothe, Rolf Martinsson, Karin Rehnqvist, Marie Samuelsson och Jonas Forssell har skrivit verk till kvintetten. Ensemblen har också ett omfattande samarbete med kyrkokörer, inte minst i Uppsala domkyrka. Dessutom spelar gruppen ofta med barn, för barn och inom vårdsektorn.
Linnékvintetten består av musikerna Alexander Lindh, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet. Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon, och Alexander Skylvik, tuba.