Foto: Mats Åsman

Var kommer du ifrån och vart är du på väg?

I pilgrimsvandringen finns tystnaden, där finns mötena, samtalen och delandet. Där finns plats för möten både med andra, sig själv och Gud.

Där står han igen. Äggmannen! Han kommer regelbundet varannan söndag och ställer glatt frågan ”skall det vara några ägg idag?” Och jag svarar som alltid ja tack, betalar och fyller kylen med de stora fina äggen med två äggulor. Vi ses alltså regelbundet, äggmannen och jag men jag vet egentligen inte mer om honom än att han säljer stora, fina ägg och verkar vara en glad typ. Jag har aldrig frågat om vem han är, var han kommer ifrån eller vart han är på väg, jag fokuserar på mina ägg. Våra möten är nog ganska typiska för hur vårt samhälle är. Ett högt tempo, många intryck, snabba beslut och korta konversationer. Vi måste prioritera vad vi gör med vår tid. Vad gör det med oss människor? Hur formar det vårt samhälle?

Om jag skulle svara på frågan skulle jag säga att det formar vårt samhälle till att bli mindre eftertänksamt och mindre reflekterande. Som en slags  kollektiv reflektionsbrist.

Tid för reflektion
Vi människor är alla olika, men har det gemensamt att vi föds till jorden, vandrar vår livsvandring och så småningom dör. Det kan låta krasst men det är så det är. Var och en av oss måste söka sig sin egen livsväg och ta konsekvenserna av den. Det är inte alltid lätt när livet går i snabbt tempo och tiden för reflektion är minimal. Kanske är det bristen på tid för reflektion som gjort att det har blivit så populärt att pilgrimsvandra? Ja, troligen är det en bidragande orsak i alla fall tillsammans med längtan efter mening och mål. Längtan efter att anden inom oss skall få spelrum? 

Tid att möta sig själv
Att gå en pilgrimsvandring kan vara ett redskap för reflektion, ett sätt att se sin livsvandring, sin vardag lite på håll och få syn på livet ur ett annat perspektiv. Pilgrimsvandringen kan vara ett sätt att få distans, att slå följe med sig själv, se sin egen spegelbild. Att betrakta sig själv och sitt liv utifrån och lyssna till vad den inre rösten har att säga. I pilgrimsvandringen finns tystnaden, där finns vandringen, mötena, samtalen och delandet. På pilgrimsvandringen finns plats för möten både med andra, sig själv och Gud. Där finns tid att ställa oss själva frågan: ”Var kommer du ifrån och vart är du på väg?” Och där finns tid att lyssna till svaret.

Sofia Olsson