Vandring - Inledning av biskop Andreas

"Den här texten handlar om det som jag tycker är Jesus allra viktigaste uppmaning till oss: 'Bli kvar i min kärlek' från Johannesevangeliet." Lyssna till biskop Andreas inledning här.

Inledning, textversion

Det är en inbjudan till dig och mig som enskilda, men också till oss som gemenskap. Det är de orden från Jesus jag valt som valspråk och som inspirerat mitt biskopsvapen som jag också kommer att anknyta till.

Kära vän

Du är en del av kyrkan. Jag skriver det här till dig som är en del av Svenska kyrkan i Stockholms stift. Vi är många, många och finns i drygt 50 församlingar med över 150 kyrkor. Stockholms stift är mångfacetterat och rikt på så många sätt. Ja, Stockholms stift är fantastiskt och som biskop är jag stolt och tacksam att – liksom du som läser det här – få vara en del av vårt stift.

Bli kvar i min kärlek

I slutet av augusti 2019 skulle Cecilia och jag flytta till biskopsvåningen inne i stan. Under sommaren packade vi, gav bort saker, sålde på Blocket, gjorde turer till återvinningsstationen. Livet hade tagit en helt oväntad vändning för oss båda två. Hur skulle det bli nu? Jag kände mig liten och otillräcklig. Det gör jag fortfarande.

När jag en dag packade ner böcker från en bokhylla i sovrummet gjorde jag en oväntad upptäckt. Bakom raden av böcker stod en sedan länge bortglömd ikon. Målad av min svärmor och skänkt till mig som en gåva för många år sedan. Ikonen blev en kärleksfull och tydlig hälsning från Gud.

Ikonen föreställer den åldrande aposteln Johannes och på hans axel sitter en liten ängel som viskar något i hans öra. För mig blev den viskande ängeln en bild för hur Gud dagligen påminner mig, och bjuder in mig till att bli kvar i Guds kärlek. Ett par månader innan fyndet i bokhyllan hade jag bestämt att mitt valspråk skulle vara Jesus uppmaning ”bli kvar i min kärlek”. Jesus säger många bra saker i evangelierna, men med åren har det enskilt viktigaste för mig blivit just denna inbjudan: ”bli kvar i min kärlek”. Och så fick jag en ikon med en viskande ängel på axeln som en visuell påminnelse om denna inbjudan från Jesus. Nu står ikonen inte längre dold och bortglömd bakom en rad böcker, utan hänger vid min sängkant för att dagligen påminna mig om att Gud är med och jag även denna dag – och i morgon – får bli kvar i Jesus kärlek. Det är det ängeln viskar. Också till dig.

Uppmaningen att bli kvar i Jesus kärlek är en inbjudan full av innehåll. Inbjudan är en del av Jesus avskedstal som omfattar kapitel 14 till 17 i Johannesevangeliet. Genom att läsa Jesus uppmaning att bli kvar i hans kärlek i sitt sammanhang får vi en hel del svar på vad den inbjudan innebär. Med utgångspunkt i det Jesus säger i avskedstalet ska jag sammanfatta inbjudans innebörd i tre delar. Det är tre saker som är avgörande i varje kristens liv och för kyrkans liv.