Foto: Magnus Aronson

S:ta Ceciliapriset 2018

Årets vinnare av stiftets kyrkomusikaliska pris är Karin Runow i Sollentuna församling och Sonny Jansson i S:t Matteus församling.

Priserna utdelades den 3 februari i Gustaf Vasa kyrka i samband med årets Jubilatekonsert.

Juryns motiveringar

Karin Runow får Ceciliapriset för att hon i Luthers anda är en skapande kyrkomusiker och tonsättare med fokus på barnen. En inspirerande kulturbärare och folkbildare med fötterna på jorden och hjärtat i evangeliet.

Sonny Jansson får Cecilapriset för att han i Luthers anda, som kör- och orkesterdirigent bygger broar mellan kyrka, tonsättare och lärosäten. Med konstnärlighet, kreativitet och djupt rotad övertygelse inspirerar han amatörer och professionella  i vetskap om att ett plus ett alltid är mer än två.

De belönas för Luthermusik

Kyrkomusikerna Karin Runow i Sollentuna och Sonny Jansson i Sankt Matteus får årets Sankta Ceciliapris. Priset delas ut av stiftsdirektor Fredrik Lidé på Jubilatekonserten i Gustaf Vasa kyrka den 3 februari. 

Karin Runow är verksam som kyrkomusiker i Sollentuna församling. Hon gick i Adolf Fredriks musikklasser och på Södra latins musikgymnasium. Därefter följde Stora Sköndals kantorsutbildning, körpedagogik i Göteborg, avancerad kördirigering och studieresor i hela världen.

- Oj vad roligt! Jag känner mig glad och hedrad över att få Ceciliapriset för vad som är världens roligaste jobb, säger Karin Runow.

Hon har arbetat mycket med gospel och ligger bakom musikalen Luthers ungar som framförts av barn och unga minst 150 gånger under reformationsjubileet 2017.

Sonny Jansson arbetar i Sankt Matteus kyrka och leder bland annat symfoniorkestern där. Han gick på Framnäs folkhögskola och har studerat orgel- och kördirigering bland annat i Paris. Han har examen i dirigering från kungliga musikhögskolan.

-Jag är oerhört stolt över att få ta emot ett pris som är nominerat av medarbetare och kollegor, säger Sonny Jansson.

Sonny Jansson är en av initiativtagarna till Evensong och har verkat för samarbeten bland annat med Edsberg, Birkagården och Lilla akademin. Det senaste året har Sonny Jansson arbetat med ett uruppförande av Sven-David Sandströms Luthersymfoni som framförts bland annat i Storkyrkan.

Pristagarna får 20 000 kronor var.

S:ta Ceciliapriset

Priset instiftades av Stockholms stift 1992 och delas ut till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stift. Nominerar gör arbetskamrater eller församlingsbor.