Pilgrimsvandring har en ny innebörd för mig

Först handlade det om att ha en plats att vandra till. Men med tiden har pilgrimstankarna börjat dyka upp i alla möjliga situationer för Lotta Anvret - i tunnelbanan, i soffan hemma...

Från början hade jag bara ett fysiskt mål. För länge sedan började tanken om en vandring någonstans - där man inte behövde bära vare sig bostad eller mat - ta sin form. En plats där man inte behövde gardera med mössa, sockor och vantar redan i juli. 

Ändrade förutsättningar i livet gjorde det än viktigare att komma ut i skogen och en vår för något år sedan fick tillfälle att lära mig mer om Stockholms pilgrimscentrum i Tyresö. Jag började besöka det . Det var härligt att sitta i biblioteket och läsa om Caminon till Santiago de Compostela som jag så länge drömt om att gå. Mina tankar kring att verkligen gå den började ta form och där i Tyresö fanns allt jag behövde i läsväg för den fysiska yttre vandringen.

Att få lyssna till Pilgrimscentrums inbjudna gäster och föreläsare var intressant och skapade allt större nyfikenhet för den inre vandringen. Jag insåg också att jag på något sätt redan hade Pilgrimens sju nycklar med och i mig. Det var spännande att många av de tankar jag hade, blev konkretiserade i de ord som ingår i nycklarna: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande.   

Att förena ”vanlig” vandring med Pilgrimens sju nycklar har blivit en viktig bit i min vardag. Olika människor hittar olika kanaler för att finna mental vila. En del använder sig av yoga, andra går på mindfull-kurser, vissa bakar eller har ett handarbete för händerna. Någon läser böcker medan en annan sjunger i kör eller joggar. Alla sätt är bra utom de dåliga!   

För mig har pilgrimsvandringen utvecklats och är inte längre ”bara” en fysisk aktivitet från punkt A till B. Det är härligt att ha ett tema, kanske ett ord från pilgrimsnycklarna, som till exempel Bekymmerslöshet eller Enkelhet, att fundera över medan jag går. Att dessutom Dela det i grupp var nytt för mig. Men blev en kanal där jag också kunde ta till mig andras perspektiv på innebörden i dessa ord – utifrån deras livserfarenhet. Mötet med nya personer jag annars aldrig hade pratat med.  

Att få höra någons erfarenheter och upplevelser berättas känns fint och man vet att det vi delar det stannar i gruppen. Det är även trevligt att Dela själva vandringen och lite matsäck. Plötsligt var det roligt att stoppa i lite extra för kanske var någon sugen på att njuta min favoritkaka med mig?!   

Faktum är att det känns som om Pilgrimen finns i mig, poppar upp och finns där, mest hela tiden numer. Inte bara i organiserad grupp, i skogen eller på promenaden i slottsparken vid Tyresö kyrka och slott. Utan tänket finns även vid andra tillfällen och platser. Pilgrimsfunderingar kan dyka upp i rusningstrafiken på stan, i tunnelbanans trängsel, i soffan hemma och så vidare… 

Vad betyder ordet Bekymmerslöshet när jag passerar en person utan eget hem och med en hög med kartongbitar som enda underlag till sin slitna sovsäck? Jag minns Annika Östbergs ord från TV då hon upplevde sig ha mer Frihet än fångvaktarna som kunde gå hem till sitt efter avslutat dagsverk… 

Som pedagog är jag alltid nyfiken på människan och vårt sätt att tänka och leva. Pilgrimmandet har givit ytterligare perspektiv kring mig och omvärlden. Det är något universellt med pilgrimsvandring.   

Mina planer på att gå den kända leden till Santiago?! Jo då, de finns där. Men det är inte riktigt lika viktig längre eftersom jag kan hitta upplevelser i en skog, på en stig, nära mig! Pax et Bonum!

Lotta Anvret