Foto: Henrik Folkesson

På Tilliten får unga prata om allt i livet

Nyhet Publicerad Ändrad

I slutet på augusti öppnade Tilliten i Hedvig Eleonora församling, en samtalsmottagning för unga mellan 10 och 20 år. Tanken är att skapa en trygg och kravlös plats där det finns någon som lyssnar. Här kan unga prata om relationer, vänner, oro, identitet, prestationsångest, tankar som snurrar eller om något helt annat.  

Tilliten ska vara ”en mottagning med låga trösklar där man kan prata om allt i livet”. Jim Green, Johanna Östergren och Camilla Sörbacken bildar tillsammans Tilliten, den nystartade samtalsmottagningen som är ett initiativ av Hedvig Eleonora och Oscars församlingar i samarbete med Tim Bergling Foundation.

De tre externt rekryterade terapeuterna har alla lång erfarenhet av såväl ungdomsmottagning, ungdomspsykiatri, behandlingshem som av andra projekt för ungas hälsa.

Har bara fått hejarop

”Det är långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin, så vi vill gärna avlasta vården och starta en rörelse som kan fånga upp de allt fler unga som mår dåligt” enligt Sven Milltoft, en av initiativtagarna och kyrkoherde i Hedvig Eleonora kyrka, i ett pressmeddelande.

− Vi har bara fått positiva hejarop, säger terapeut Jim Green.

Det märks att det är ett initiativ som engagerar många och att det behövs, sedan starten i augusti har många ungdomar hört av sig, berättar han. 

Johanna Östergren som är samtalsterapeut och gruppens samordnare håller med;

− Vad gäller frågan kring vad allmänheten tycker så har vi hitintills bara hört positiva saker, flera ungdomar har hört talas om oss och vi har redan 19 ungdomar som går i samtal. Detta efter att mottagningen varit öppen knappt en månad.

Hon berättar vidare att kapaciteten är cirka 36 ungdomar samtidigt och att gruppen arbetar 50 procent.

Invigdes 25 september

Den 25 september var det officiell invigning av Tilliten i Oscarskyrkan. ”Ett steg i rätt riktning” var den allmänna åsikten. Bland de medverkande fanns Jakob Forssmed, socialminister, Karin Tegmark Wisell, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten samt Klas Bergling, Tim Bergling Foundation med flera. 

Via Tilliten.org söker unga själva och får prata med en erfaren och utbildad person. Främst tas unga emot som bor eller vistas på Östermalm, men visst utrymme finns även för ungdomar från andra delar av Stockholm. Upp till 10–12 kostnadsfria samtal erbjuds. Om det behövs finns även hjälp att hitta vidare kontakter. För att komma hit krävs ingen remiss från vården eller medlemskap i Svenska kyrkan.  

Pia Strand Runsten