Foto: Mårten Gudhmunds

Klimatmanifestation ska öka politikernas kunskaper

Nyhet Publicerad

Trots ruggigt väder hade många intresserade samlats på Mynttorget vid lunchtid, när Klimatriksdagen, med flera, symboliskt lämnade över Klimatboken till representanter för sju av riksdagspartierna. Redan tidigare på dagen fick alla riksdagsledamöter och ministrar boken i sitt postfack.

Klimatboken är framtagen av Greta Thunberg i samarbete med över hundra experter och forskare inom miljöområdet. Flera organisationer har gått samman för att varje riksdagsledamot ska få ett eget exemplar av boken. De 349 exemplaren har betalats med hjälp av gåvor från frivilliga – en insamling som bara tog en och en halv vecka.

En av talarna vid manifestationen var biskop Andreas, som manade politikerna till handling.

− Vi har mycket höga förväntningar på er som vi röstat in i riksdagen. Lägg bort blockpolitiken, samla er till handling, sade han, och fortsatte:

− Jag vädjar till er: samla er, bilda en blocköverskridande klimatkriskommission eller något liknande, lyssna på forskarna. Ta det ansvar som vi gett er, var modiga, visa vägen och skapa förutsättningar för den omställning vi tillsammans måste göra.

Skickade med en pik

Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion, passade på att pika biskopen:

− Jag hoppas kyrkan tar sitt ansvar i slutar att avverka skogar, sade hon med ett leende.

Torbjörn Vennström, från Klimatriksdagen, som ligger bakom idén för manifestationen, inledde, och därefter påpekade Örjan Gustafsson, professor i Miljövetenskap vid Stockholms universitet och medverkande i Klimatboken, att framtiden kommer att visa om detta decenniums makthavare varit skurkar eller hjältar.

På väg mot stupet?

Lena Bergström, aktivist i People for Future, pratade om gräsrötter som nu reser sig för att få till förändring. Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menade att vi är på väg rakt mot stupet, men att Sverige samtidigt har goda förutsättningar att bli ett föredöme, och Linn Rabe, doktor i miljövetenskap, hotade riksdagsledamöterna med kommande läxförhör.

Representanterna från de politiska partierna lovade å sin sida att läsa boken. Jytte Guteland, S, tackade för engagemanget, och miljöpartiets Elin Söderberg berättade att hon tagit initiativ till ett klimatnätverk i riksdagen. Helena Gellerman, L, vill använda klimatboken som ett uppslagsverk i riksdagsarbetet. Sverigedemokraterna hade ingen representant på plats.

Bakom manifestationen står Klimatriksdagen, Researchers Desk, Framtidsjorden, Klimatstudenterna, Parents For Future, Grand Panthers, Jordens Vänner, Alternativ stad Stockholm, Greenpeace, God Jord – kristna för miljö och rättvisa, WWF, Gretas Gamlingar Bergshamra, Naturskyddsföreningen, Klimataktion, Equmeniakyrkan, Svenska kyrkan Stockholms stift, People for Future, Psychologists for Future, Roslagens naturskyddsförening, Rebellmammorna, Teachers Rebellion.

Biskop Andreas tal på Mynttorget

Jag representerar Svenska kyrkan. Vi är många. Bara här i Stockholms stift som jag leder är vi nästan en miljon och i hela Sverige över 5,5 miljon människor. Och vi är olika och röstar på alla riksdagens partier. Oavsett politisk färg blir vi för varje dag allt fler som fattar att vi på allvar måste ställa om vårt samhälle och ändra vårt sätt att tänka. Frågor om biologisk mångfald, klimat och miljö kan inte placeras in på den politiska höger-vänster skalan, det är inte en blå eller röd eller någon annan färgs fråga, utan det är den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför.

Därför har vi mycket höga förväntningar på er som vi röstat in i riksdagen. Lägg bort blockpolitiken, samla er till handling! Den nuvarande klimat- och miljöpolitiken duger inte rent sakligt. Varenda skolbarn i Sverige vet att vi måste minska utsläppen av växthusgaser, ändå har riksdagen fattat beslut om en budget som kommer att öka utsläppen.

Snälla, betrakta inte oss väljare som självupptagna konsumenter som bara tänker på oss själva och vår allra närmaste. Underskatta oss inte! Vi är medborgare. Vi fattar att omställningen kommer kräva saker av oss, kommer att kosta. Vi är beredda på det. Vi står här från olika organisationer. Sverige är på väg upp på fötter. Vi är miljoner människor som håller på att ändra vårt sätt att tänka. Vi är beredda på omställning, vi vill – men det är ni folkvalda som måste och har makten att skapa förutsättningarna. Jag vädjar till er: samla er, bilda en blocköverskridande klimatkriskommission eller något liknande, lyssna på forskarna. Ta det ansvar som vi gett er, var modiga, visa vägen och skapa förutsättningar för den omställning vi tillsammans måste göra. Tack!