Budkavle för klimatet

Nu vandrar budkavlen för klimatet med kreativitet och kunskap från församling till församling. Vi kommer att släppa loss kreativiteten och ge en röst åt vår miljö och vårt klimat.

Ute i församlingar studeras nu jättefina materialet Tellus (skrivet av Sofie Söderin) och församlingar/pastorat som är med skapar något kreativ (tex bildutställning, tovad konst, dikter, blomsterodling och en dans). Församlingarna passar även på att skriva ett budskap på budkavlen i trä, innan den skickas vidare till nästa församling. 

Vi ses sen i Storkyrkan 16 juni 2024, där allt kreativt som skapats visas upp och tillsammans firar vi gudstjänst med temat förundran.

Idag vet vi att människors sätt att leva hotar de många processer i naturen som vi alla är beroende av. Gränserna för planetens möjligheter att föda och bära människan och andra arter håller på att överskridas. Till stor del beror det på att världens befolkning – främst i de rikaste delarna av den – använder resurser på ett ohållbart sätt.

Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Den påverkar oss alla som lever under samma himmel, på samma jord. Vi måste alla ompröva vårt sätt att tänka kring livsstil, välfärd, hållbarhet och rättvisa: för skapelsens skull, för livets skull, för alla barn och deras barnbarns skull. 

Vi behöver ett hopp som frigör handlingskraft. Hoppet är en av de starkaste krafter som finns för förändring. Hoppet kan frimodigt och trotsigt utmana samtiden i tron på att ett annat sätt att leva i vår värld är möjligt här och nu.

Nu släpper vi tillsammans loss kreativiteten och ge röst åt vår miljö och vårt klimat!

Den fysiska budkavlens planerade vandring under våren 2024

  • För de församlingar som vill så vandrar en vacker budkavle i trä med budskap från en församling till den nästa. Nedan kan du se dess planerade resa under våren.  
  • Börjar i Sofia församling 18 feb
  • Är just nu i Huddinge pastorat 
  • 17 mars går den vidare till Hammarby församling 
  • den dyker upp i Gustavsberg-Ingarö församling i början av maj
  • 12 maj kommer den till Sunbyberg församling 
  • Både Enskede Årsta församling och Tyresö församling är med i projektet, men kommer inte att ha budkavlen hos sig rent fysisk

Vill din församling också vara med?

Det finns fortfarande möjlighet att vara med!

Ni kan göra detta med exempelvis barnkören, sygruppen, ungdomsgruppen, på kyrkfikat, föräldragruppen eller vilken grupp du redan har/vill skapa. Självklart kan ni har flera grupper i församlingen som jobbar med detta samtidigt.  

Materialet Tellus vänder sig till de som är 10 år och uppåt. Skulle du vilja göra detta med yngre barn så finns WWFs barnbok Världens vilda djur: Djuren sover. 

1. Om ni vill så kommer Budkavlen med studiematerialet Tellus till församlingen (studiematerilet finns även digitalt)

2. Ni läser materialet Tellus. Det finns inga som helst regler utan ni väljer själva vilka delar av materialet ni vill läsa. 

3. Ni skapar valfri konst/hantverk/musik/sång (stort som smått), som ni vill ta med till Storkyrkan

4. Formulera ett budskap. I budkavlen finns möjlighet att skriva ett budskap och skicka vidare till nästa församling

5. Budkavlen skickas till nästa församling (lämna över på en söndagsmässa kanske eller gör en pilgrimsvandring till nästa församling).

6. Vi ses i Storkyrkan 16 juni 2024, budkavlen hängs upp med alla sina budskap samt konstutställning med allt som ni har skapat. Cirka klockan 17.00 är det gudstjänst med temat förundran. 

Inspiration till vad ni kan skapa: Framförande av körverket Tellus - den sårbara skönheten i Kungsholms kyrka. Lill Kinnegårds, Skapande broderi Stockholm. Matilda Forsärlas kofta med utrotade arter. Inzoomad bild av Alvaro Campo konst för Nordic Art Insight. Fågelholk i Botkyrka församling (foto Daniel Claesson). Rekvisita på framförandet av körverket Tellus- den sårbara skönheten (foto Magnus Aronson). Boël Östlund citat Amanda Gorman från boken Råg i ryggen.
I samarbete med Sensus