Biskop Andreas talar framför Riksdagshuset i manifestation

Nyhet Publicerad

”Många riksdagsledamöter har inte förstått hur allvarligt läget med klimatet är”. Det säger Alasdair Skelton, professor och ordförande i forskarnätverket Researchers Desk. Därför har flera organisationer gått samman för att överlämna ett exemplar av Klimatboken till varje riksdagsledamot.

En manifestation kommer att hållas på onsdag den 25 januari, klockan 12:15, på Mynttorget, mittemot Riksdagshuset. Då ska böckerna delas ut. En av deltagarna är biskop Andreas, som också kommer att hålla ett kort tal. 

Han kommer bland annat att prata om hur klimatfrågan för länge sedan slutat att vara en partipolitisk fråga och nu snarare är en existentiell fråga för allt levande på jorden.

Klimatboken har tagits fram av Greta Thunberg, i samarbete med fler än hundra experter och forskare inom miljöområdet. Och den behöver alla riksdagsledamoter läsa, menar Alasdair Skelton.

− Det krävs omedelbara och stora utsläppsminskningar här hemma i Sverige. Jag hoppas att den här pedagogiska boken ökar deras förståelse, säger han i ett pressmeddelande.

Kräver åtgärder

− Klimatkrisen kräver åtgärder nu som leder till tillräckliga utsläppsminskningar, samtidigt som de måste vara långsiktigt hållbara. Därför är det viktigt att våra folkvalda driver en samlad klimatpolitik över partigränserna. Klimatboken ger de kunskaper och insikter som krävs, säger Roger Bydler, styrelseledamot i Klimatriksdagen och initiativtagare till aktionen.

De 349 exemplaren som ska delas ut har betalts med hjälp av gåvor från frivilliga. 

Förutom biskop Andreas medverkar Örjan Gustafsson, professor i Miljövetenskap vid Stockholms universitet och medverkande i Klimatboken; Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen; Torbjörn Vennström, ordförande i klimatriksdagen; Lena Bergström, aktivist i People for Future, och Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion.