Foto: Mårten GUdmundhs

Årets Sankta Ceciliapris tilldelas konsertorganisten Anna Holm

Nyhet Publicerad Ändrad

Anna Holm, kyrkomusiker i Västermalms församling, tilldelas årets Sankta Ceciliapris – ett pris på 20 000 kronor förutom äran.

Vad blev din reaktion när du fick beskedet?

- Jag blev rörd och lite generad. Det vore fantastiskt om man bara kunde jubla och äga scenen, men jag är inte riktigt där i min personliga utveckling.

Tycker du att det är ett viktigt pris?

-Ja! Det är så fint att någon/några tagit sig tiden att nominera och engagera sig. Men roligast att kyrkomusiken får uppmärksamhet.

Projekt med Stina Ekblad

Just nu är hon inne i en intensiv övningsperiod vilket hon bara tycker är fantastiskt roligt och stimulerande.

- Dels övar jag på de vanliga Orgelmackeprogrammen, men jag håller också på med en konsert för orgel och dans, dels ett projekt då jag och skådespelaren Stina Ekblad ska framföra Prokofievs Peter och vargen, berättar Anna. Det är otroligt att ha ett yrke där man hela tiden kan utvecklas och prova på nytt.

Vad händer på lite sikt?

- Jag är väldigt nöjd med mitt arbetsliv så skulle det få fortsätta så här är jag lyckligt lottad. Sedan vill jag alltid bli bättre och stärka de sidor där jag inte är så bra, avslutar hon. 

S:ta Cecilia-priset instiftades 1992 och delas ut till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stifts. Nominerar gör arbetskamrater och församlingsbor. Årets pris delades ut i samband med Jubilate, fredagen 2 februari kl 19 i Storkyrkan.

Biskp Andreas Holmberg delade ut S:ta Ceciliapriset till årets vinnare Anna Holm. Foto: Louise Linde

Juryns motivering

Som framstående konsertorganist och hängiven musiker i Västermalms församling är Anna Holm en förebild. Hennes lyhördhet och fantasi i val av musik till konserter och gudstjänster såsom högmässor, dop och begravningar gör att hon når ut och berör. I såväl Kungsholms kyrka som Stockholms Stadshus gläder hon stora skaror med sitt konstnärliga skapande. En sann musiker med utforskande nyfikenhet som ställer sin talang till förfogande i alla de sammanhang där hon gör tjänst.

Sankta Ceciliapriset instiftades 1992 och delas ut årligen till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stift.
Sankta Ceciliapriset är ett svenskt musikpris, instiftat av Stockholms stift. Priset är uppkallat efter kyrkomusikens skyddshelgon Cecilia och syftar till att "främja musiken i Stockholms stifts församlingar”.