Foto: Mårten Gudmundhs

Allsångsfesten Sjung med tar paus i höst

Nyhet Publicerad

Det blir inget Sjung med på Stockholms Centralstation i år. Det är den förhöjda hotnivån i landet som sätter stopp för den populära körsångskvällen.

När Säkerhetspolisen i augusti höjde terrorhotnivån var det en signal till olika samhällsaktörer att vidta risken för att minska risken för att terrorattentat inträffar. Som en följd av detta har Stockholms stift, tillsammans med Sensus och Stockholms domkyrkoförsamling, beslutat att inte arrangera Sjung med i år.

− Stockholms central är en fantastisk lokal att ha detta varma evenemang på. Folk kommer och går som dom vill. Det är lokalens styrka, men här också dess svaghet. Till skillnad från en vanlig konsertlokal med insläpp och biljetter är det helt omöjligt att ha kontroll på vilka som är där och med höjt säkerhetsläge har vi därför valt att ställa in i år, säger stiftskommunikatör Mårten Gudmundhs. 

Lyckad comeback

Förra året gjorde Sjung med comeback på centralstationen efter att covid tvingat bort arrangemanget under ett par år. Omkring tusen människor samlades då för att sjunga julsånger under ledning av domkyrkokantor Mattias Wager och domkyrkokantor Gary Graden.

De som älskar körsång blir dock inte helt lottlösa. Domkyrkoförsamlingen kommer att anordna ett eget Sjung med i Storkyrkan den 21 december, klockan 19. 

− Det är det vi gör, vi sjunger julsånger tillsammans. Den närvaron och de blickarna vi får när vi håller i arrangemanget är fantastiska, säger Mattias Wager till Kyrkans Tidning.