Några röda rosenblad ligger på ett träbord. På bordet syns skuggan av taggtråd.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Kraften från påsken tränger sig fram nu och här

Biskop Andreas påskhälsning: Gör korstecknet! Be genom att teckna dig med segertecknet som en påminnelse om att livet kommer att segra till slut och att det alltid finns hopp.

Prova att göra korstecknet! Lägg högra handens fingertoppar mot din panna. För sakta ner armen och lägg handen mot din bröstkorg. Och sen ut med handen till vänster axel, så till höger axel och låt till sist handen vila ovanpå ditt hjärta. En gång till!

Att göra korstecknet är ett sätt att be med kroppen: ”Gud hjälp mig”, ”Gud skydda mig”, ”Gud led mig”. Men korstecknet är också ett segertecken som påminner oss om att det alltid finns hopp. I mitt liv har jag vid ett par tillfällen känt verklig hopplöshet. Kanske har du också smakat på hopplöshet. När vi har det så – eller när någon vi känner har det så – då ska vi påminna varandra om att det aldrig är kört. Jesus uppstod och det betyder att det alltid finns hopp. Det är därför vi önskar varandra ”Glad påsk”.

Våra liv är på djupaste allvar. Det finns lidande och ondska, förtvivlan och ångest, och det finns död. Så är det på långfredagen. Allt det underbara som Jesus gjort och sagt och stått för tycks sluta i fiasko. När Jesus trasiga och plågade kropp läggs i graven ser det hopplöst ut.

Men så blir det påskdag. Kvinnorna som går för att ta hand om Jesus kropp möter en tom grav och en ängel som säger ”Var inte rädda. Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått.”

En del av påskens glada budskap är att vi också ska uppstå, att det efter vår död finns ett evigt liv hemma hos Gud. Men inte bara det, för kraften från påsken tränger sig fram redan nu och här. Godhet är starkare än ondska, sanning och rättvisa ska segra, och rädsla har i längden inte en chans mot kärlek. Efter långfredag kommer påskdag. ”Var inte rädd”, säger ängeln.

Ur svårigheter, kamp och död kan det uppstå något nytt. Låt oss be och jobba för att det ur det smärtsamma och tunga som vi nu genomlever, ska uppstå en klokare mänsklighet. En mer eftertänksam mänsklighet. Pandemin påminner oss om hur sårbara vi är och hur beroende vi är av varandra. Vi har tvingats att stanna upp och att bli mer ödmjuka inför livet och inför vår medskapelse. Och vi har tvingats att ställa oss själva och varandra viktiga frågor. Vad är egentligen viktigt i livet? Hur ska vi leva våra liv tillsammans?

Gud behöver oss och har förväntningar på oss. ”Älska varandra såsom jag har älskat er”, säger Jesus. Så sträck på dig och bidra med allt det du kan och är! I denna utmanande tid: sprid vänlighet och omsorg, stå upp för sanning och rättvisa, och älska i handling.

Och du: gör korstecknet då och då! Be genom att teckna dig med segertecknet som en påminnelse om att livet kommer att segra till slut och att det alltid finns hopp.

Jesus Kristus, tack för din uppståndelse och seger över ondska och hopplöshet. Tack för att du finns här och nu i våra liv. Hjälp oss att tillsammans med varandra och Dig göra det vi kan för att godhet, rättvisa och kärlek alltmer ska breda ut sig i vårt samhälle. Amen.

Glad påsk!

Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift