Foto: Mats Åsman

Jag kommer närmare Gud när jag vandrar

Pilgrimsvandring ger mig tid och plats att utvecklas. I mötet med mig själv och Gud.

Pilgrimsvandring för mig är avkopplande. Jag kan lägga världen åt sidan ett tag och får fokusera på mig själv och Gud här och nu. Bara vara i nuet och lägga undan alla problem till senare.

Det lugna tempot öppnar för andlighet
Det ger mig en inre styrka, lugn och avkoppling inför den stressiga vecka som kommer. Om jag är stressad i början av en vandring kommer jag ofta ur den lugn och mera harmonisk i den jag är. Det lugna tempot tvingar en att fokusera och lugna ner sig och komma in i en annan takt. Jag har alltid gillat att vara ute i naturen, men pilgrimsvandring tillför en extra dimension, andlighet. Som i Pilgrimstalesättet inom pilgrimsrörelsen "natur, kultur och andlighet" där man själv väljer sitt fokus. Det är ett stort plus, tycker jag.
Det är skönt att få komma ut i naturen, och att vandra med fokus inåt, på den brustna människan inuti, som man inte tänker på eller försöker undvika. Den lilla människan och dennes koppling till Gud och naturen. Ofta känner jag mig så liten när jag är på pilgrimsvandring. Som en liten pusselbit i en stor natur och möter Gud i den uppenbarelsen.

Många vandrare uppskattar tystnaden
Som vandringsledare har jag märkt att det ofta är just tystnad som människor uppskattar: Genom att få en fråga eller tanke som "Om du ser tillbaka på ditt liv, märker du att ditt liv är kantat av förlåtelsens trådar" och till det frågan "Vad är det som bygger upp dig och ditt liv om du ser tillbaka?" (Förlåtelsen trådar, del av längre citat av Broder Roger av Taize)
och sedan gå i tystnad en kvart, tjugo minuter eller upp till en timme. I tystnaden finns tid för självmedvetenhet och att lyssna efter vad Gud vill säga mig. Man kommer närmare Gud genom att ge honom tid.

Tid och rum att utvecklas
Tystnad är för många något skrämmande, men blir vid en pilgrimsvandring en vän och ger tid för eftertanke. Man kommer också i kontakt med så många i olika åldrar som man aldrig skulle träffat annars, fler som visar sig bära något viktigt inombords. Pilgrimsvandring ger mig som människa tid och rum att utveckla mig själv! 

Jonathan Olsson, praktikant på Historiska museet och pilgrimsvandringsledare vid Pilgrim Vallentuna.