Foto: Magnus Aronson

Årets Ceciliapristagare skapar klangfulla rum för människor att träda in i

Kyrkomusikern och körledaren Hans Vainikainen i Katarina församling år årets mottagare av S:ta Ceciliapriset.

Priset är på 20 000 kronor. Diplom, blommor och gratulationer kommer att överlämnas av biskop Andreas vid ett senare tillfälle när vi all får träffas fysiskt igen. 

Juryns motivering 

Hans Vainikainen, körledare och organist i Katarina församling, tilldelas Sankta Ceciliapriset år 2021 för att han låter tradition och nutid mötas i såväl gudstjänstliv som konsertverksamhet. Med konstnärlig kreativitet, nyfikenhet och engagemang rör han sig mellan musikstilar, uttryck och former. Hans har förmågan att inspirera andra och skapa klangfulla rum för människor att träda in i. 

- Jag blev glad, ärad och samtidigt stolt över alla körsångare i Katarinakörerna och mina kompetenta kollegor.

Barnkörer och kulturskola

- Vi har lagt mycket energi på våra yngre barnkörer, som har kunnat hålla igång och fokuserat på nyöppnade Katarina Kulturskola, säger Hans. Vi ägnar även en del tid till strategiskt arbete för tiden efter pandemin.

Digitalt och nytt språk

I Katarina församling har mycket av arbetet den senaste tiden gått ut på omställning till digitala plattformar.
- Ett vanligt år har våra adventskonserter en publik på 5000 personer, i år hade vi 50 000 visningar på adventsvideon, säger Hans. Detta i ett helt nytt forum!

Viktigt pris

Hans Vainikainen arbetar sedan 2007 i Katarina församling på Söder i Stockholm. Han tycker att Ceciliapriset är ett viktigt pris.

-När vi kommer ur pandemin tror jag att vi kommer möta ett enormt existentiellt och kulturellt behov, säger han. Nära gemenskaper och kultur kommer bli viktigt, men kanske inte på samma sätt som tidigare. Där kan kyrkan spela en viktig roll och musiken bli en nyckel, vilket Ceciliapriset verkligen lyfter fram.

 

- Framöver hoppas vi bara att kunna komma igång med verksamheten på riktigt igen. Vi är många som längtar tillbaka!