Foto: Mårten Gudmundhs

Diakonen Anette Kyhlström får eldsjälspris

Vinnarna av Eldsjälspriset 2017 är Anette Kyhlström, diakon anställd av Hela Människan i Stockholms län samt Elisabeth och Uno Svedin, Ny Gemenskap.

Sedan 1999 delar stiftelsen Oscar Hirschs minne ut Eldsjälspriset.

År 2018 delas priset mellan diakonen Anette Kyhlström, Hela Människan i Stockholms län, samt Elisabeth och Uno Svedin, Ny Gemenskap.

– Den halva miljonen som går till mig betalas ut till Hela Människan, men får bara användas på instruktion från mig, säger Anette Kyhlström märkbart nöjd med upplägget.

KRÄVER EFTERTANKE

Beskedet att hon och hennes organisation skulle få en stor summa pengar för sitt arbete kom som en överraskning. En glad överraskning, men också en som krävde eftertanke hur den ska förvaltas. Det landade i att pengarna till största delen kommer att användas i den dagliga verksamheten, men en försvarlig del av både Kyhlströms och Svedins prispengar kommer att gå till en CD med Gatans röster, kören som alla tre stöttar.

– På så vis kan pengarna komma tillbaka och göra nytta igen när skivan börjar säljas och generera intäkter, säger hon.

Årets pristagare känner varandra väl via arbetet i Ny Gemenskap, där Gatans röster alltså är en del. Både Anette och paret Svedin är engagerade i arrangemang som Jul i Gemenskap, Påsk i Gemenskap och Lunch i gemenskap, som erbjuder mat, värme och omtanke för utsatta människor.

– Det finns möjlighet att få äta varje dag i veckan och kring årets högtider bjuder vi till fest, förklarar hon.

MAT OCH GEMENSKAP

Hela Människan, där Anette Kyhlström är anställd, arbetar som ett slags uppfångande nät om utsatta människor hamnar mellan stolarna. Kanske kan inte församlingar gå in snabbt nog med ekonomiskt stöd till någon som annars kan bli vräkt. Kanske har kommunen inte möjlighet att ge en annan handgriplig vägledning i hur man ska få tandvård. Då finns Hela Människan där.

MÖTA I ÖGONHÖJD

Utsatta människor är hennes hjärtesak.

– Allt handlar egentligen om att möta människor i ögonhöjd och leva min tro med händerna, säger hon. Att hjälpa den som behöver hjälp är en del av hennes DNA.

Hon har förtroendeuppdrag i flera organisationer och känner hundratals socialt engagerade i Stockholm. Det gör hennes kontaktnät enormt och hon använder det hela tiden. Hon arbetar lite som matchmaker genom att sätta olika organisationer i kontakt med varandra för att kunna lösa olika typer av problem. Kan inte den ena så kan den andra.

Och från och med i dag finns det ytterligare resurser att göra arbetet.

Mårten Gudmundhs