Foto: Björn Dalin

Caroline fann sin rätta könsidentitet

Caroline Farberger lockades inte av rampljus eller rubriker när hon valde att öppet berätta om sin resa från Carl till Caroline. Drivkraften var högst privat. Men idag kan hon känna sig stolt över att vara en förebild för andra, som på olika sätt bryter mot normer.

Hon beskriver det som en lång livsmarsch med ett konstant skoskav. Att dag efter dag, år ut och år in fortsätta marschera i takt med alla andra, bita ihop i hopp om att stenen i skon ska försvinna. För Caroline tog det lång tid att se och acceptera varför det skavde. Men hon kom till en punkt där det inte fanns någon annan utväg än att erkänna både för sig själv och andra att den kropp hon fötts i inte var hennes. Stöttad av sin fru vände hon sig till husläkaren och bad om en remiss för könsidentitetsutredning. Under våren började Caroline också sminka sig och klä sig som kvinna, vilket hon beskriver som ren och skär lycka.

– Det var som att jag för första gången fick syn på vem jag är, inte den jag förväntas vara. Helt plötsligt såg jag en person som var vacker, berättar hon i en intervju för DI Weekend.

Några månader senare valde Caroline att berätta för sina närmaste i en sluten facebookgrupp. Det första inlägget gjorde hon i augusti 2017.

Varför har du skapat denna grupp?
Gruppen är främst till för mig själv som min öppna dagbok, där jag ger uppdateringar då och då om min resa. Den resa som går ut på att landa i min rätta könsidentitet och att bli hel som människa – kort sagt att bli mig själv.

De som är med där, är det för att de har blivit inbjudna av mig att följa med på resan. Det är fritt fram att ställa frågor och kommentera inlägg. Men Caroline ber gruppmedlemmarna att ha en positiv attityd om de väljer att stanna kvar.

Att vara öppet transsexuell och VD väckte uppmärksamhet

Carolines könsidentitetsutredning inleddes i januari 2018 och diagnosen transsexuell fastställdes den 20 juni. När hon som vd i en börsnoterad koncern valde att gå ut offentligt och berätta om sin process för könskorrigering väckte det stor uppmärksamhet. Det var första gången en toppchef inom näringslivet öppet berättade om sin transsexualitet och Caroline valde också att göra det i en exklusiv intervju i DI Weekend.

– Om jag med min bakgrund och privilegierade livssituation kan avdramatisera det här och göra avvikelser från det normativa till en ickefråga har jag bidragit till en lite bättre värld för mina barn och deras generation. Som är bättre än den jag själv växte upp i, säger Caroline i intervjun. 

Martina Croner