Bachälskande kollegor delar 2013 års S:ta Ceciliapris

Stockholms stifts musikpris tilldelas organisterna Gabriella Sjöström och Michael Dierks. I motiveringen framhålls deras projekt BachiStan där Bachs samtliga orgelverk framförts på ett nytt sätt.

- Det är riktigt roligt och uppmuntrande att få detta pris, säger Michael och Gabriella i kör.

De känner varandra sedan ett tiotal år och fick god kontakt redan från början.

- Vi möttes på en konsert och sågs någon gång då och då, men började samarbeta först när Michael kom med grundidén till BachiStan. Det var kring 2009 och sedan dess har vi utformat upplägget tillsammans, säger Gabriella.

- Det har varit fantastiskt kul att samarbeta med alla som deltog på olika sätt i projektet. Det är roligt med samarbeten, där själva sammansättningen ger extra energi, så var det här, en lyckad fusion, säger Gabriella. 

Polismästare och streetdance
BachiStan är konsertserien där Bachs samtliga orgelverk kombineras med tal av miljödebattörer, politiker, polismästare och teologer. Streetdans, singalong-konserter och After Bach-mingel finns också med på programmet.

- Bachistan har betytt mycket för mig personligen och som yrkesman. Bara att få umgås så mycket med denna fantastiska musik vid tjugo tillfällen under ett helt år, säger Michael.

Vi ses 2015
BachiStan kommer att genomföras i stiftet under 2015 om allt går som planerat.

- Vi vill göra det en gång till, säger Michael. Jag tror att det kan bli ännu lite bättre den andra gången man genomför något. Första gången präglas av improvisation, andra gången av erfarenheter, men sedan är risken att det blir rutin. Man ska sluta när man är på topp!

Motiveringen
Motiveringen för priset lyder: ”För projektet BachiStan, som de med engagemang, kreativitet och fantasi skapat och genomfört. Där olika konstformer och talare möttes, åhörare fick sjunga med, allt mot klangerna av Bachs samtliga orgelverk”

S:ta Ceciliapriset
S:ta Ceciliapriset instiftades 1992 och delas ut till någon eller några som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stift. Prissumman är på 10 000 kronor. I år delades priset ut den 1 februari i Adolf Fredriks kyrka av biskop Eva Brunne vid invigningen av Stockholms stifts kyrkomusikfest Jubilate.

Pär Sandberg