Foto: Peter Karppinen

Anders och Lena stärks i ledarrollen på Medis 5

På Medis 5 skapas kultur i alla dess former med konstnärlig höjd av medarbetare med lindriga intellektuella funktionshinder. Här fostras även ledare. Anders Wieslander och Lena Hesse är två av dem som gått ett EU-stött ledarskapsprogram.

Det märks inte att de är nyinflyttade. Saker och ting verkar ha kommit väl på plats i de nya lokalerna vid Mariatorget. Varje rum sjuder av aktivitet. Konst, film, teater och musik är några inriktningar som finns på Medis 5, en arbetsplats för personer med lindriga intellektuella funktionshinder. Här är kvalitet en ledstjärna, både när det gäller konstnärlig höjd på den verksamhet som bedrivs och utvecklingen för alla som jobbar.

Anders Wieslander, Lena Hesse och Mats Eriksson har jobbat ihop länge. För Lena är det 20-årsjubileum i år.

– Det här är en bra arbetsplats. Jag får prova många nya saker, får ta ansvar och utvecklas. Det är nog därför jag blivit kvar, säger Lena.

Jobbar aktivt med att stärka ledarskap

Förra året gick hon ett ledarskapsprogram, tillsammans med Mats, Anders och några fler personer. Mats i rollen som föreståndare och Lena och Anders som medarbetare. Ledarutvecklingen ingår i ett EU-projekt där Medis 5 ingår tillsammans med liknade verksamheter i Polen och på Nordirland. 

Medis 5 har sin egen Bayeuxtapet Foto: Peter Karppinen

– Vi har under flera år jobbat med att stärka ledarskapet, både hos oss som ledare och bland våra medarbetare. Många som jobbar här har inte vana att leda utan har snarare blivit ledda.  Här ändrar vi perspektiv, vilket varit nyttigt. Utbytet med Polen har varit särskilt lärorikt. Vi jobbar ganska olika och vi har kunnat utbyta erfarenheter, berättar Mats.

Inom ramen för Medis 5 har deltagarna jobbat med sitt ledarskap och att leda andra på många olika sätt, bland annat i workshops, guidade turer och kurser. Just nu pågår förberedelser inför vårens besök. Då kommer projektdeltagarna från Nordirland och Polen till Stockholm.  Anders som arbetat med guidningar tidigare, bland annat i Gamla stan, har fått uppdraget att ta fram en ny guidad tur i en annan del av Stockholm och han har redan några idéer.

– Jag älskar historia och därför var Gamla stan perfekt. Tidigare satt vi i Medborgarhuset vid Slussen, det var en fantastisk lokal faktiskt. Det skulle kunna bli platsen för en guidad tur. De här lokalerna är alldeles för moderna för min smak, säger han.

Musik, teater och skapande i projektform

Det pågår många parallella projekt på Medis 5 och flera har fått stor uppmärksamhet. Bland annat Scen Medis 5, ett musikprojekt där artister från Medis 5 delade scen med en etablerad artist. Anders som älskar Cornelis uppträdde tillsammans med sonen Jack Vreeswijk och Lena som ville musicera med Johnny Cash, stod för en kväll i sann Cash-anda tillsammans med artisten och skådespelaren Ted Åström. Även konstverksamheten har fått uppmärksamhet med sin nio meter långa Bayeuxtapet, en tapet som användes på medeltiden. Där berättas, i ord och bild, Sveriges historia från 1960-talet fram till idag. Tapeten har ställts ut på Scenkonstmuseet och i sommar kommer den att hänga på Medeltidsmuseet. Både medarbetare och ledare gillar att jobba i projektform.

– Det är ett roligt sätt att jobba på, helt enkelt. Det finns en avgränsning, både i tid och innehåll och det krävs olika personer med olika typer av kompetens. Vi har exempelvis Lena som är proffs på att organisera och planera. Då har hon fått ta ansvar för de delarna i flera projekt. Anders som är utåtriktad och intresserad av mötet med människor har fått jobba med våra guidningar, säger Mats.

Martina Croner