Foto: Magnus Aronson /Ikon

Pilgrim

S:t Laurentii kyrka i Söderköping är en naturlig plats att börja vandringen på Birgittaleden, som leder till Vadstena Klosterkyrka.

S:t Laurentii kyrka i Söderköping är en naturlig plats att börja vandringen på Birgittaleden, som leder till Vadstena Klosterkyrka.
Heliga Birgitta, hemmahörande i Vadstena, levde på 1300-talet och är känd för sin stora fromhet under sina levnadsår, för att ha grundat Birgittinorden och var den första svensk som helgonförklarades av påven.

Herre, visa mig vägen och gör mig villig att vandra den.

Heliga Birgittas bön

Du börjar din vandring i S:t Laurentii kyrka, exempelvis i samband med vår morgonbön eller någon av våra gudstjänster.
I S:t Laurentii kyrka hittar du skriftligt material kring pilgrimsvandring, boken Birgittaleden, pilgrimspass och pilgrimskarta. Här kan du också stämpla ditt
pilgrimspass.
I samband med morgonbön och gudstjänst finns också möjlighet att få förbön innan din vandring börjar. Du kan också kontakta vårt Diakonicentrum för förbön om du startar din vandring vid annat tillfälle.

 

Birgitta som pilgrim. Kalkmålning i Hargs kyrka i Uppland.

Birgittaleden

Pilgrimsvandra på Birgittaleden från Söderköping till Vadstena. Söderköping-Vreta kloster-Borensberg-Ulvåsa/Birgitta udde-Motala-Vadstena

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Birgittamärket

Birgittaledens pilgrims-symbol, som är formgivet av Gunnar Grantinger, förenar det vita pilgrimskor-set med Kristi fem röda sårmärken och ett blått Hans-kors på gyllene helhetscirkel.

Pilgrim - Vad är de? 

Pilgrim kommer från det latinska ordet peregrinus som betyder främling men kan också översätta med den som kommer över fältet. En pilgrim är en människa som är på väg, som gör en vandring. En pilgrim gör en inre vandring i den yttre vandringens form. En vandring sker utifrån de tre grundrelationerna i våra liv: relationen till mig själv, mina medmänniskor och till Gud.

En pilgrimsvandring kan se ut på många olika sätt och kan formuleras utifrån sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Pilgrimskransen

Pilgrimskransen är ett pärlarmband med sju olika pärlor som symboliserar de sju
nyckelorden.
De färgade pärlorna symbo-liserar vart och ett av de sju nyckelorden, medan de svarta pärlorna påminner oss om vår jordiska vandring och att leva dessa
nyckelord varje dag.

Frihet—Den vita pärlan
Enkelhet—Den lila pärlan
Tystnad—Den blåa pärlan
Bekymmerslöshet—Den gröna pärlan
Långsamhet—Den gula pärlan
Andlighet—Den orangea pärlan
Delande—Den röda pärlan


Pilgrimskransen finns bland annat att köpa vid bokbordet i S:t Laurentii kyrka.

Boende

Om du behöver övernattning under din vandring kan du söka efter Pilgrim’s Welcome-boenden utmed leden. Pilgrim's Welcome är en märkning som
Pilgrimscentrum i Vadstena delar ut till de aktörer som har särskilda erbjudanden riktade mot pilgrimer och som har kännedom om pilgrimslederna mot Vadstena. Bra ställen för pilgrimer helt enkelt.
Du bokar själv boende och kontaktinformation till Pilgrim’s Welcome-boenden hittar du på: www.stbirgittaways.se
Du kan också kontakta församlingar utmed leden för information kring boende.

Här finns vi

S:t Laurentii kyrka Prästgatan 8

Församlingsexpeditionen
Prästgatan 9A 

Diakonicentrum
S:t Laurentii kyrkpark

Ring till oss
Du är välkommen att ringa oss för mer information eller om du har frågor.

Diakonicentrum 0121-358 09
Församlingsexpeditionen 0121-358 00

Verksamhetsansvarig Diakonicentrum
Peter Eriksson 0121-358 24
E-post: peter.eriksson@svenskakyrkan.se