Pilgrimsvandring

Här hittar du allt som händer kring pilgrimsvandringar i Skarpnäcks församling!

Korta pilgrimvandringar

Följ med på en kortare pilgrimsvandring på onsdagar i Skarpnäck - terminsstart 7 september. Vi startar kl 10.30 utanför Markusplatsen på Skarpnäcks allé 38. Vi går i närområdet med kortare pauser och kommer tillbaka till startpunkten cirka kl 11.45. Klä dig efter väder!

Heldagsvandringar

Pilgrimsvandra i Skarpnäcks församling 11 juni, 27 aug, 17 sep och 8 okt. Start kl 10.00 vid Markuskyrkans port, Malmövägen 51, T-bana Björkhagen. Vi vandrar till Tyresö Pilgrimscentrum och beräknas vara framme ca 17.00.

Pilgrimspodden

Pilgrimsvandra med Skarpnäcks församlings pilgrimspodd. Sätt i lurarna och häng med på en guidad vandring! Varje avsnitt är cirka 20 minuter. Vi hoppas att den här podden ska vara ett sällskap på din vandring, att den kan ge dig verktyg och stöd i ditt andliga liv!

VAD ÄR EN PILGRIM?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. Pilgrim är en människa på väg.

En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

HUR KAN EN ORGANISERAD PILGRIMSVANDRING GÅ TILL?

De flesta pilgrimsvandringar omfattar både delande, samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, eller leder någon form av reflektion, t ex utifrån Pilgrimens sju nyckelord. Vandringen kan vara några timmar, en dag, en vecka eller längre. Vandringsområden kan vara olika, både i tätort och i natur.

BÖN FRÅN IONA
Från vardagliga samtal
och händelser
till de gånger vi kan visa
på ditt rikes närvaro,
Kristus, var inom oss.

Från den plats där vi är
till den plats där du
behöver oss,
Kristus gå bredvid oss.

Från dem vi just nu är
till allt du kan göra oss till,
Kristus, gå före oss.

Genom denna världs städer,
byar och gator
till himmelrikets portar,
Kristus, var omkring oss

Omslut oss med din närvaro,
inspirera oss med din vilja,
bekräfta oss i din kärlek.
Amen.