Pilgrimsvandring

Korta och långa pilgrimsvandringar i sommar och längre ned på sidan hittar du avsnitt fyra av Pilgrimspodden i Skarpnäcks församling!

PILGRIMSVANDRINGAR 2021

Pilgrim´s Walk for Future är ett sätt att engagera sig i de förändringar som vi behöver göra för skapelsens skull och för våra barnbarns skull. Under både de korta och långa vandringarna kommer vi att reflektera kring de utmaningar vi står inför och hoppet kommer att vara vår ledstjärna.

KORTA PILGRIMSVANDRINGAR
Pilgrimsvandra för klimatet.
Datum:
 Onsdagar med start 29 september och avslutning 15 december
Tid: 10.30–12.00
Plats: Start och mål utanför Markusplatsen, Skarpnäcks allé 38
Vi startar kl 10.30 utanför Markusplatsen på Skarpnäcks allé 38. Vi går i närområdet med kortare pauser och kommer tillbaka till startpunkten cirka kl 12.00. Vi kommer även att vandra i tystnad. Klä dig efter väder!
Ingen anmälan bara att dyka upp!

LÅNGA PILGRIMSVANDRINGAR
Pilgrimsvandra för klimatet.
Datum: Lördagarna 14 augusti, 25 september & 16 oktober
Tid: 10.00–16.00
Plats: Start och mål utanför Markuskyrkan, Malmövägen 51
Vandringen startar kl 10.00 vid Markuskyrkans port och återvänder cirka kl 16.00. Medtag matsäck och kläder efter väder. Vandringen är cirka 12 km.
Ingen anmälan bara att dyka upp!

FRÅGOR OCH INFORMATION
Karin Andersson: karin.andersson4@svenskakyrkan.se  eller 08-505 815 77, 070-786 08 95

PILGRIMSPODDEN I SKARPNÄCKS FÖRSAMLING

Pilgrimsvandra med Skarpnäcks församlings pilgrimspodd. Sätt i lurarna och häng med på en guidad vandring!
Du väljer själv om du vill vandra kort eller långt, i stan eller i naturen, fort eller långsamt. Du kanske föredrar att ”vandra” sittandes i soffan. Den inre vandringen handlar inte om att tillryggalägga kilometer utan om att låta sig själv förflyttas i tanken, det går precis lika bra att göra stilla som i rörelse. Du väljer det som passar dig!

Varje avsnitt är cirka 20 minuter. Vid ett antal tillfällen under avsnittet finns det möjlighet att pausa podden och vandra/sitta i tystnad. Då finns det tid för reflektion och eftertanke. Vi hoppas att den här podden ska vara ett sällskap på din pilgrimsvandring, att den kan ge dig verktyg och vara ett stöd i ditt andliga liv!

AVSNITT FYRA
Podden på PodBean (öppnas i nytt webbfönster)
I det här poddavsnittet kommer du att ta del av våra tankar om frihet och enkelhet. Det kommer även att bli bön och musik.
Längd: 20 min utan pauserna som finns för vandring i tystnad.
Medverkande: Ulrika Mars, ideell pilgrimsledare, Agnes Scott, diakon och Eva Karpe, musiker.

AVSNITT TRE

Podden på PodBean (öppnas i nytt webbfönster)
I det här poddavsnittet kommer du att ta del av våra tankar om långsamhet och delande. Det kommer även att bli bön och musik.
Längd: 20 min utan pauserna som finns för vandring i tystnad.
Medverkande: Maria Gatemo, ideell pilgrimsledare, Karin Andersson, diakoniassistent och Eva Karpe, musiker.

AVSNITT TVÅ
Podden på PodBean (öppnas i nytt webbfönster)
I det här poddavsnittet kommer du att ta del av våra tankar om tystnad och andlighet. Det kommer även att bli bön och musik.
Längd: 20 min utan pauserna som finns för vandring i tystnad.
Medverkande: Maria Gatemo, ideell pilgrimsledare, Agnes Scott, diakon och Eva Karpe, musiker.

AVSNITT ETT - PREMIÄREN!
Podden på PodBean (öppnas i nytt webbfönster)
I det här poddavsnittet kommer du att ta del av våra tankar om bekymmerslöshet. Det kommer även att bli bön och musik.
Längd: 20 min utan pauserna som finns för vandring i tystnad.
Medverkande: Ulrika Mars, ideell pilgrimsledare, Karin Andersson, diakoniassistent och Eva Karpe, musiker.

Vi som har gjort podden är nyfikna på att höra från dig som lyssnat och pilgrimsvandrat. Vilka tankar har du om bekymmerslöshet, tystnad och andlighet? Vad väckte podden för känslor hos dig? Hör av dig till karin.andersson4@svenskakyrkan.se eller via församlingens facebooksida.

BÖN FRÅN IONA
Från vardagliga samtal
och händelser
till de gånger vi kan visa
på ditt rikes närvaro,
Kristus, var inom oss.

Från den plats där vi är
till den plats där du
behöver oss,
Kristus gå bredvid oss.

Från dem vi just nu är
till allt du kan göra oss till,
Kristus, gå före oss.

Genom denna världs städer,
byar och gator
till himmelrikets portar,
Kristus, var omkring oss

Omslut oss med din närvaro,
inspirera oss med din vilja,
bekräfta oss i din kärlek.
Amen.

VAD ÄR EN PILGRIM?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. Pilgrim är en människa på väg.

En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

HUR KAN EN ORGANISERAD PILGRIMSVANDRING GÅ TILL?

De flesta pilgrimsvandringar omfattar både delande, samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, eller leder någon form av reflektion, t ex utifrån Pilgrimens sju nyckelord. Vandringen kan vara några timmar, en dag, en vecka eller längre. Vandringsområden kan vara olika, både i tätort och i natur.

Pilgrimpoddens RSS-flöde