Bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

SÄTT ER PERSONLIGA PRÄGEL PÅ VIGSELN
Många par sätter sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och texter.

VIGSELN ÄR GRATIS
Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan, men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen, får ni komma överens om dem med prästen och själva bekosta dem.

NI BEHÖVER ETT INTYG OM HINDERSPRÖVNING FRÅN SKATTEVERKET
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

VIGSEL PÅ ANNAT SPRÅK
Om svenska inte är det självklara språket för er vigsel, kan ni välja ett annat språk. Men det finns ett inslag i vigseln som kallas ”tillkännagivandet”. Det kan jämställas med när en myndighet eller en domstol fattar ett beslut. Enligt lagen ska sådana beslut alltid uttalas på svenska, även om de kan kompletteras med ett uttalande också på ett annat språk.

INNAN BRÖLLOPET HAR NI ETT VIGSELSAMTAL MED PRÄSTEN
Innan vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.

EN KYRKLIG VÄLSIGNELSE OM NI REDAN HAR GIFT ER BORGERLIGT
Om ni redan har vigts borgerligt eller i en annan kyrka, kanske i ett annat land, kan ni få en kyrklig välsignelse. Ceremonin är väldigt lik vigselgudstjänsten, men den har ingen betydelse i lagens mening.

Välkommen med er bokning till vår expedition, 070-6633530.

Vi har många vigslar under sommaren, så det är klokt att vara ute i god tid.

Uppgifter vi behöver ifrån er är:
-       Personuppgifter på blivande brudpar.
-       Vilket datum och vilken kyrka ni valt för ert giftermål.
-       Övriga önskemål.

Har ni egen präst skall ni visa hindersprövningen för honom/henne. Tala om för prästen att han/hon skall kontakta oss i god tid innan vigseln.

Kom ihåg att höra av er till tjänstgörande kantor i god tid före vigseln för att avtala musik. Har ni engagerat solist som vår kantor skall ackompanjera ber vi att solisten kontaktar kantorn för att boka tid för repetition.

Har ni frågor angående smyckningen av kyrkan, kontakta kyrkvaktmästaren på tfn 0706-633703.