Kyrkomusiker Catharina "Kottan" Eliasson

Hej! 

Jag heter Catharina Eliasson (kallas för Kottan) och är ny kyrkomusiker i Rättviks Pastorat.

Tidigare har jag jobbat på Musikskolan i Rättvik, så många känner kanske igen mig därifrån. Här i kyrkan kommer jag i första hand inrikta mig på verksamhet för barn och unga, men jag kommer också arbeta för att bredda genrerna inom gudstjänstmusiken. 

Min bakgrund är lite annorlunda övriga kyrkomusikers. Jag har flera gånger under mitt liv arbetat i perioder i Svenska kyrkan, men i grunden är jag sångpedagog och har arbetat som det större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag har hela mitt liv sjungit mycket, först som hobby och senare professionellt som solist i olika konsertsammanhang. 

Jag älskar att hitta sånger med texter som berör och som berättar något viktigt för den som lyssnar. Musiken är ett så viktigt språk för oss människor. Den kan sätta känslor på det som kan kännas svårt att förklara eller berätta om med enbart ord. Det allra bästa jag vet är när jag får möta människor i musiken. Det spelar ingen roll om det är i gudstjänsten vi möts eller i ett sammanhang utanför kyrkorummet. Överallt där vi får mötas och får dela varandras känslor i musiken är en stund som är helt i nuet och ett äkta möte mellan oss medmänniskor. Om jag kan hjälpa någon till att få uppleva detta, och att vi dessutom får göra det tillsammans i kyrkan, så är det en chans jag inte vill missa. När den här möjligheten att få arbeta som kyrkomusiker dök upp, kändes det som att det var dags för mig att börja arbeta i Svenska kyrkan. Nu efter en termin här känns det som jag valt rätt väg att gå vidare på. 

Som sångpedagog är jag mycket intresserad av de olika sätt man använder rösten i olika typer av musik, men även av att hjälpa alla som vill att hitta sin egen unika röst och känsla, precis som jag beskriver här ovanför. Alla kan sjunga och alla röster är unika. Alla kan! 

Ibland kanske steget kan kännas för stort att gå från att sjunga i duschen till någon av de körer församlingen redan har och då kan det kännas bra med en alla-kan-sjunga-kör. Självklart är du alltid varmt välkommen till de körer som redan finns! De tar också emot alla som vill vara med! Min nya alla-kan-sjunga-kör ”Tusen röster” kan kanske vara en hjälp på vägen till att våga sjunga. Kanske du sen går vidare till ”Rättviks kyrkokör”, ”Kyrkokören Bellatrix” eller ”Kyrkuddens Gospel” och då hjälper jag dig att hitta dit. Eller så stannar du kvar om du känner att vi i ”Tusen röster” passar bäst för just dig. Du har ju också möjlighet att vara med i alla körer förstås om du vill och hinner. Du hittar tider och information om alla körer på vår hemsida samt i Kyrkbladet. Vi vill att du ska få vara med oss i kyrkan och uppleva det vi tycker så mycket om att göra och sen väljer du bara vilken kör som känns rätt för dig. 

Är du ungdom från 7:an och uppåt så är du varmt välkommen till sångensemblen ”The Bellas”! Du behöver inte vara van att sjunga, alla kan sjunga och alla är välkomna! Hur vi låter kan du se i SVT:s Gudstjänst från Boda kyrka den 29/12. Nu efter TV-inspelningen öppnar vi upp för att välkomna nya medlemmar!

Maila mig på catharina.eliasson@svenskakyrkan.se om du är intresserad och vill veta mer. Jag hoppas du vill komma och sjunga med oss för vi har jätteroligt tillsammans! 

Personligen har jag alltid tyckt att det varit något speciellt med att sjunga i kyrkan. Jag har upplevt att oavsett vilken sorts musik jag sjungit har texterna fått ett särskilt liv. Det har känts som om sångerna blir till där och då och att texterna får ny innebörd varje gång tack vare det vi upplever i stunden. En klassisk poplåt jag hört på bilradion kan få ett nytt och starkt budskap när den framförs i ett annat sammanhang och en psalm jag sjöng som barn kan plötsligt säga det jag behöver höra just då. 

Att som en av fyra kyrkomusiker i församlingen få använda min röst till att beröra, och dessutom få dela med mig och ge den upplevelsen vidare till körmedlemmar och gudstjänstbesökare, är en stor förmån. Jag är otroligt glad av att Rättviks pastorat gett mig det förtroendet och jag hoppas vi ses framöver!

Varma hälsningar,
Kottan Eliasson

Körer som leds av Kottan Eliasson

The Bellas - Ungdomskör från 7:an och uppåt
The Bellas sjunger musik från alla genrer, men mest gospel, pop, soul, visa, folkton, musikal, m. m.
Vi repar på söndagar kl. 09.00-10.30 i Rättviks församlingshem (annan plats kan förekomma). Exakt schema får ni vid terminsstart.

Några gånger per termin sjunger vi på gudstjänster i någon av våra kyrkor i Rättviks pastorat. Sen har vi många andra roliga sångtillfällen också som t. ex. Vårkonsert, Lucia i folkton, sjunga med Tommy Nilsson, m. m.  Ibland får vi hjälp av en kompgrupp.

Tusen röster - Alla-kan-sjunga-kör för vuxna
Tusen röster sjunger musik i alla stilar, framför allt sånt vi tycker om. Mycket pop och svängiga låtar kommer det att bli!
Vi repar på söndagar kl. 17.00-18.30 i Rättviks församlingshem (annan plats kan förekomma) Exakt schema får ni vid terminsstart.

Några gånger per termin sjunger vi på gudstjänster i någon av kyrkorna i Rättviks pastorat. Sen har vi  många andra roliga speltillfällen också som t. ex. Vårkonsert, m. m. Ibland får vi hjälp av en kompgrupp.

Kom ihåg - alla kan sjunga! Tycker du att du sjunger fult? Falskt? Har du blivit skrattad åt som barn när du sjöng?

Nu är det dags att ändra på den uppfattningen! Kanske har du aldrig fått hjälp att träna upp dina sångmuskler på rätt sätt? Tillsammans lär vi oss hur rösten fungerar och tränar upp våra röster, så vi får uppleva att det faktiskt är så att alla kan sjunga! Dessutom kommer vi ha väldigt roligt under tiden!

Att ge dig själv chansen att sjunga tillsammans med andra är en bra investering i dig själv och din hälsa. Det är bevisat att körsång är nyttigt för oss människor.

VARMT VÄLKOMMEN ATT SJUNGA MED OSS!!!

Text: Catharina ”Kottan” Eliasson